Mer om bröllopstårtan...
Victorias var 3 meter hög, Madeleines var gjord av macroner. Snart vet vi hur Carl Philips och Sofias bröllopstårta kommer att se ut. Uppdraget har gått till branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer och det svenska konditorlandslaget.
Den 13 juni, på kvällen, kommer vi få se Carl Philip och Sofia skära upp sin bröllopstårta. Hur den ser ut och vad den smakar är givetvis hemligt. Men nu är det i alla fall klart vilka som kommer att skapa bakverket. Det är Branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer har fått det ärofyllda uppdraget och det svenska konditorlandslaget kommer att skapa tårtmagin.
Så här såg kronprinsessan Victorias och prins Daniels bröllopstårta ut.
– Konsten att skapa en kunglig bröllopstårta utöver det vanliga kräver ett team av konditorer med stor yrkesskicklighet och lång erfarenhet. Svenska Konditorlandslaget visade med sin sjundeplats i konditor-VM, Coupe du Monde de la Pâtisserie, att de håller världsklass. Därför var det naturligt att låta dem baka bröllopstårtan, säger Martin Lundell, VD Sveriges bagare & konditorer som driver Svenska Konditorlandslaget.
– Egentligen brukar förberedelserna för ett liknande bakverk vara ett år, nu har vi endast haft fyra månader på oss, men vi har på kort tid och tillsammans med brudparet tagit fram en kunglig bröllopstårta värd namnet, säger Mattias Ljungberg, konditor i Svenska Konditorlandslaget och en av de konditorer som arbetar med bröllopstårtan.
På bilden ser vi från vänster, Mattias Ljungberg, Fredrik Borgskog, Frida Leijon.
De som representerar det Svenska Konditorlandslaget och har fått uppdraget att baka bröllopstårtan är:
Mattias Ljungberg, Tössebageriet, Stockholm.
Mattias är en av Sveriges mest kreativa och konstnärliga konditorer med fokus på skulptur. Han vann 2006 Årets Konditor. Som medlem i Svenska Kocklandslaget vann Mattias även Guld i Culinary Olympics både 2004 och 2012 med ansvar för just skulpturerna.
Frida Leijon, Güntherska Hovkonditori & Schweizeri Uppsala
Frida har tävlat i flera nationella och internationella konditortävlingar för juniorer. Silvermedalj i Sverige 2008 och lag-Silver i European Pastry Cup for Juniors 2009 och en 4de plats individuellt. 2010 en 12te plats i VM för juniorer. Hon tog 2014 en Bronsmedalj med Konditorlandslaget i European Cup. Frida arbetar passande nog på ett av Sveriges anrika hovkonditorier.
Fredrik Borgskog, Clarion Hotel Post i Göteborg
Fredrik har tävlat med Svenska Kocklandslaget och har en Silvermedalj från Culinary World Cup 2006 och Bronsmedalj 2008 i Culinary Olympics. Även Bronsmedalj med Konditorlandslaget i European Cup 2014 och Guldmedalj i Nordic Pastry Cup 2014.
Av Johanna Lejon
Foto: Stella Pictures, TT och pressbild
httpv://www.youtube.com/watch?v=2Pa4INADoCc&feature=youtu.be