Oron för Mette-Marit växer – läkarens besked om sjukdomen
Kung Harald drabbades av en infektion under en semesterresa till Malaysia. Han tvingades läggas in på sjukhuset i landet, operera in en pacemaker på grund av låg hjärtfrekvens och transporteras hem till Norge i ett av Försvarsmaktens evakueringsplan som rustats om till ett ambulansflyg.
Just nu vårdas kungen på Rikshospitalet i Oslo. Enligt hovet kommer han att vara sjukskriven de närmsta två veckorna och under tiden hoppar kronprins Haakon in som regent, med kronprinsessan Mette-Marit vid sin sida.
Samtidigt är Mette-Marits sjukdom ett stort orosmoment i Norge. Hon lider av den kroniska sjukdomen lungfibros, vilket innebär att vävnaden kring luftrören och lungblåsorna omvandlas till stel ärrvävnad. Den kan liknas vid lungsjukdomen KOL och med tiden blir det allt svårare att andas.
Mette-Marit om sjukdomen
När Mette-Marit diagnosticerades med sjukdomen 2018 flaggade hon för att den kunde påverka hennes kungliga uppgifter – och de senaste åren har sjukdomen gjort att hon tvingats ställa in flera uppdrag.
– Mitt hälsotillstånd gör att min arbetskapacitet kommer att variera. Kronprinsen och jag väljer att informera om detta nu, bland annat för att det jag framöver kommer att behöva ha perioder utan officiellt program, sa Mette-Marit då.
Med andra ord skulle det kunna innebära att Haakon tvingas sköta de kungliga uppdragen helt på egen hand, beroende på hur Mette-Marit mår.
Anders Johan Stavseng, kungaexpert på norska Se och hör, har under åren skrivit mycket om Mette-Marits hälsotillstånd. För Svensk Damtidning berättar han att den inte kommer att bli bättre med åren.
– Mette-Marit kommer aldrig bli bättre gällande sjukdomen, men hon kan förhoppningsvis hålla den i schack med hjälp av mediciner.
Mikael Sandström: ”Inte botbar”
Tv-läkaren Mikael ”Soldoktorn” Sandström säger till Svensk Damtidning att det typiska vid just lungfibros är att luftblåsorna förlorar sin elasticitet, vilket gör det svårare att syresätta sig.
– Vad gäller elasticiteten så är den inte botbar. De förändringar som uppstår går inte att göra något åt. Man får lära sig med olika mediciner att hantera det här. Det blir en inskränkt lungkapacitet, så kan man säga, säger han och fortsätter:
– Många med sjukdomen dör i förtid, det gör de. Men det beror på orsaken litegrann, hur snabbt den förändras. När det kommer till sjukdomars medicinska undergrupper är det ofta svårt att ge ett generellt svar. På frågan om en patient med svår lungfibros oftast lever ett kortare liv än en vanlig person är svaret ja.
VIDEOS FRÅN svenskdam
”Skulle sätta press på Mette-Marit”
Tidigare i år bestämde sig drottning Margrethe för att abdikera. Det satte en press på andra nordiska kungahus och en debatt huruvida resterande monarker i Norden borde följa hennes exempel.
Chris Ship, som är chef för den kungliga bevakningen på den brittiska tv-kanalen ITV, sa då i Hello Magazines podcast A right royal podcast att det skulle mycket till, trots att Haralds hälsa sviktat senaste tiden, och lyfte då även Mette-Marits sjukdomsbild.
– Det är komplicerat i Norge. Kungen är en bra bit över 80-strecket och har inte en bra hälsa. Han har legat på sjukhus flera gånger och behövt genomgå operationer. Samtidigt har vi kronprinsessan, som själv lider av en mycket allvarlig sjukdom. Om kronprins Haakon skulle bli kung, då skulle det även sätta press på Mette-Marit. Så det är en svår balansgång, hur man ska hantera det, sa Chris.
Foto: TT