Populärt: NYTT! Spel Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Marius Borg Höiby Norska kungahuset

Modeexperten om dopet: "Det skulle förvåna mig om Sofia inte väljer svenskt"

01 dec, 2017, 08:50
author Ellen Myrgård Lindén
Ellen Myrgård Lindén
Annons

Hej Johanna Lejon! Du är webbredaktör på ELLE och var tidigare reporter på Svensk Damtidning, med stort fokus på kungligt mode. Därför känns det extra roligt att du ska hjälpa oss under vår dop- och nobelbevakning!

Vad tror du att prinsessorna kommer att ha på sig under prins Gabriels dop?

– Det är roligt med ett decemberdop, de tidigare dopen har ju ägt rum på försommaren och hösten så det här är lite annorlunda. Jag tror att årstiden kommer att spela in i klädvalen. De pudriga och ljusa tonerna, som rosa och vit kommer nog att få ge vika för lite vintrigare toner. Lite mörkare färger. Kanske lite metallic till och med. Jag tror man kommer spela lite på advent och jul då det kommer till färger på kläderna. Jag skulle tippa på att någon väljer burgundy eller lila. Kanske grönt. Hårsmycken blir det förstås. Och svensk design! Det skulle förvåna mig och Sofia väljer något annat än just svenskt. Kanske blir det House of Dagmar som får äran att göra Sofias klänning (som på Nobelfesten förra året). Jag tror Sofia kommer att kika lite på hur prinsessan Madeleine klädde sig på prins Nicolas dop 2015. Victoria och Madeleine satsar på utländsk design tror jag.

Annons

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

Kan du hjälpa oss att tolka klädkoden? Vad innebär förmiddagsdräkt respektive jaquette?

– Klädkoden är ganska ovanlig och används främst i just kungliga sammanhang. Män bär jaquette (men det fungerar också med mörk kostym) kvinnor bär en lite mer elegant klänning eller dräkt i knä- eller vadlängd. Ofta med ärm och inte så generös urringning. Klänningen eller dräkten får gärna vara i siden eller något annat finare material. Hatt och handskar läggs ofta till.

Finns det några modemässiga do’s and don’ts när det kommer till kungliga dop?

Det får inte vara för mycket! För mycket urringning, för kort, för ärmlöst, för spejsat. Man får inte stjäla showen helt enkelt. Det gäller förstås både för kvinnor och för män.

Foto: IBL

 

Annons