Populärt: Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Marius Borg Höiby Norska kungahuset

Modeskaparna avslöjar! De hemliga detaljerna på Sofias och Victorias brudklänningar

21 okt, 2016, 10:30
AvJohanna Lejon
Sidenduchesse, Valentino-spetsar och italiensk sidenorganza. I måndags, den 17 oktober, invigde slottet utställningen ”Kungliga brudklänningar 1976-2015” och Svensk Damtidning var på plats för att syna dem ända in i sömmarna!
Annons
Attendance at the opening of the exhibition "Royal wedding dresses 1976-2015" at the Royal Palace, Stockholm, Sweden 2016-10-17

Det här är första gången som Victorias, Madeleines och Sofias brudklänningar visas upp för allmänheten – vilket gör utställningen historisk! Silvias och Lilians har vi dock sett förut. Men efter som kungaparet nu firar 40 år som gifta och alla kungabarnen har gift sig så finns det anledning att ställa ut dem igen.

– Det här är en utställning i kärlekens tecken!, sa drottningen och vi kan inte annat än att hålla med henne.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

Aldrig förr har Rikssalen badat i så mycket romantik. Dessutom markerar ju klänningarna olika kungliga tidsepoker samtidigt som de är exempel på exklusiv och avancerad sömnadskonst. De fem klänningarna är nämligen en blandning mellan fransk elegans, historisk tyll och svensk modemagi.

Annons

Vid invigningen var det kanske en klänning som fångade gästernas uppmärksamhet lite extra. Kronprinsessan Victorias. Att den dessutom hade sällskap av sin skapare, Pär Engseden, gjorde ju inte intresset mindre. Han berättade också att den pärlvita drömmen bär på en hemlighet.

– Det finns en liten blå rosett någonstans inne i klänningen men var den sitter får kronprinsessan ha för sig själv.

Ida Sjöstedt, som designade Sofias långärmade spetsapplikationer, berättade – även hon – om arbetet bakom.

– Jag hade en ambition att den nästan skulle se gjuten ut på prinsessan. Trots att den är gjord i flera lager skulle den se mjuk och lätt ut. Därför valde vi att täcka alla sömmar med spetsdetaljer så att den skulle se sömlös ut.

Dessutom berättade Ida om tanken med kvällsklänning, som Sofia bytte om till framåt småtimmarna.

– Den skulle vara lättare att röra sig i men ändå följa brudklänningen. Lite som en lillasyster. Den har en enklare siluett och böljande siden baktill. Inspirationen kom lite från de grekiska gudinnorna.

Sofias klänning tog fyra månader att framställa och prinsessan fick prova den mellan åtta och tio gånger innan den var helt klar.

Utställningen har samma öppetider som slottet och klänningarna kommer att visas fram till den 12 mars 2017.

Se fler bilder i vårt bildspel.

Av: Ellen Myrgård Lindén.

Foto: Ibl.

Annons