Mystiken kring prins Joachims sjukdom
Prins Joachim fick föras akut till sjukhus och opereras för en blodpropp i hjärnan i fredags men är nu enligt uppgifter stabil och kan både tala och röra sig. Att man får en blodpropp i hjärnan kan bero på en mängd olika orsaker, och i 20 procent av fallen får du aldrig reda på varför just du fick en blodpropp.
Ovanligt med blodproppar i prins Joachims ålder
B.T har pratat med experter inom området som berättar att en stroke innebär att en del av hjärnan inte får tillräckligt med syre. Hanne Christensen, klinisk professor och överläkare vid avdelningen för neurologi vid sjukhuset Bispebjerg betonar att hon inte kommenterar just prins Joachims fall utan blodproppar i allmänhet.
Blodproppar drabbar oftast patienter över 65 år, vilket gör prins Joachims fall speciellt eftersom han endast är 51 år, vilket är betydligt yngre än medelåldern. Endast 10 procent av patienterna som drabbats av stroke är under 60 år.
– Blodproppar i hjärnan orsakas ofta av saker som åderförkalkning, högt blodtryck eller diabetes. Men för de lite yngre är orsaken oftast annorlunda, säger Hanne Christensen till B.T.
Hanne Christensen beskriver rehabiliteringen efter blodproppen som extremt viktig och att prins Joachim behöver få lugn och ro framöver för att återhämta sig ordentligt och inte överanstränga sig.