Populärt: Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Marius Borg Höiby Norska kungahuset

Nobelkväll med extra allt!

11 dec, 2014, 01:04
author
Annons
kungen

Tissel och tassel från Nobelfesten – vi bjuder på lite smått och gott, snackisar, skvaller och en portion kuriosa.

Prinsessan Madeleine såg ut att trivas bredvid tyske fysikern Stefan W Hell, nybliven Nobelpristagare i kemi. Kanske diskuterade de utvecklingen av superupplöst fluorescensmikroskopi…

Madeleine-nobel-2014-ste

Madeleine såg även ut att ha ett intressant samtal med svågern prins Daniel snett mitt emot.

Annons
vickan-nobel-ste

Över 100 personer hade beställt specialmat – en av dem var kronprinsessan Victoria, som hade amerikanske fysikern Eric Betzig till bordet. (Betzig tilldelades som bekant Nobelpriset i kemi tillsammans med Stefan Hell och William Moerner)

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.
Victoria-middag-ste

– Jag kan inte säga vad Victoria gillar för något. Men jag tror hon är känslig för laktos. Det är rekord i specialkost i år, jag har 160 personer som jag ska göra separata desserter åt på laktosfri grädde och så, berättade Daniel Roos, konditor.

Annons
desserten

Desserten kom till som en hyllning till koditorn Daniel Roos flickvän som kommer från Gotland.

dessert-ste

Saffran och salmbär är typiska för Gotland och när Daniel fick veta att 200 kg salmbär fanns att tillgå bestämde han sig för att utforma rätten efter dessa ingredienser.

Annons
victoria-middag-nobel

Kvällens kockar och konditorer möttes av rungande applåder.

Middag-12

Under kvällen gick det åt över 400 flaskor champagne.

Annons
chris

De viner som serverades var: Champagne Taittinger Brut Réserve, Villa Cafaggio 2011, Chianti Classico och Calvet Réserve du Ciron 2010, Sauternes. Annan dryck var kaffe, te, Grönstedts Cognac VO, Facile Punsch och Stenkulla Brunn mineralvatten.

prins-Daniel

Prins Daniel drack inte kaffe utan te, Nobelmuseets eget te – Nobel Museum Tea Blend.

Annons
trasppa-ste

Bandet, som spelar på efterfesten, spelar i 2,5 timmar i sträck. Det tar på – särskilt för blåsorna i orkestern. Bandets favoritlåtar att spela är “Something Stupid”, “Sway” och “Brazil”.

trappa-nobel

Trappan i Blå hallen har 42 trappsteg. Ragnar Östberg, som ritade trappan, ville att trappan skulle ha perfekt lutning, därför är trappstegen 12,5 centimeter höga.

Annons
Christina

Patrick Modiano, Princess Christina och William E Moerner i ett blomsterhav. Årets tema på blomsterarrangemangen var “Stockholms broar”, vilket passade bra med tanke på Stadshusets närhet till vatten.

madeleine-5

Blomsterdekorationerna i Stadshuset bestod av totalt 15 000 blommor. Honnörsbordet var dekorerat med 20 stycken, en meter långa, broar samt fruktfat i olika höjder. Blommorna bestod av rosor, nejlikor, kvistrosor och hortensia i röda, cerise och rosa nyanser.

Annons
frsack

Alla som jobbar på Nobel måste bära frack.

Foto: IBL, Stella picutres, All over press

 

Annons