Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineMarius Borg Höiby

Nu berättar kungafamiljen om namnbytet – efter flera år

12 jul, 2024, 09:30
Albin Bramstedt
Danska kungafamiljen.
Danmarks kungafamiljen står och vinkar från Amalienborgs Slott i Köpenhamn.Scanpix Denmark
Efter många spekulationer är det nu officiellt – Danmarks kungafamilj bekräftar namnbytet.
Annons
Stilsäkert – varje gång: Här är Victorias powerkostymer!Brand logo
Stilsäkert – varje gång: Här är Victorias powerkostymer!

Den danska kungafamiljen har haft det lite svajigt under 2024. Allt började när drottning Margrethe i slutet av 2023 berättade att hon abdikerar.

Beslutet efterföljdes av smärre kontroverser, men utmynnade i att hennes äldste son, nuvarande kung Frederik, blev Danmarks nya regent.

Margrethe.
Danmarks före detta drottning, Margrethe.Jonas Ekströmer/TT

Men det var ju det här med kontroverserna. För Margrethe har ytterligare en son, prins Joachim, som under det senaste året känt sig utfryst av det danska kungahuset. Och det kanske inte är så konstigt, eftersom drottning Margrethe gick ut med meddelandet om att prinsens barn skulle fråntas sina titlar som prinsar och prinsessor.

Annons

Detta hände i början av 2023.

Och nu har ännu ett namnbyte bekräftats.

Innehaft felaktiga titlar

Flera i familjen drabbades på olika sätt av drottningens beslut, främst kanske prins Joachims två söner Nikolai och Felix. De gick nämligen från epitetet "prins" till "greve" på bara några dagar.

Detta har nu fått konsekvenser.

Den danska tidningen Se og Hør skriver att brödernas gemensamma fond, som tidigare haft namnet "HH Prins Nikolais och HH Prins Felix Fond", där HH står för "hans höghet", nu ska byta namn.

Prins Joachims familj.
Prins Joachims familj, bland annat med sönerna greve Nikolai (t.v) och greve Felix (t.h).Ida Marie Odgaard

Bröderna har nämligen inte haft rätt till titeln "prins" efter att drottning Margrethe den 1 januari 2023 avsade dem epitetet. Trots detta har deras stiftelse alltså innehaft namnet.

Annons

Namnbytet kan överraska

Men det är alltså först idag som stiftelsens namn ändras. Det nya namnet lär då bli "HE greve Nikolai och HE greve Felix fond", enligt Se og Hør. HE står i det här fallet för "hans excellens" som grevarna nu kallas för efter degraderingen.

Trots ändringen kan bytet av namn anses oväntat. Grevarnas föräldrar, prins Joachim och grevinnan Alexandra, är nämligen med i stiftelsens styrelse. Joachim har fortsatt sitt epitet och behåller därmed rätten till att kallas kunglig.

Foto: Scanpix Denmark, Ida Marie Odgaard, Jonas Ekströmer/TT

Annons