Nu uppdagas Henriks okända bråk om Margrethes sarkofag
Det är den danska tidningen seoghoer.dk som nu berättar mer om vad som egentligen låg bakom det offentliga grälet mellan prins Henrik och drottning Margrethe om var och hur de skulle begravas.
Som ni kanske minns har drottningen beställt en unik glas-sarkofag av konstnären Bjørn Nørgaard som ska stå i Roskilde domkyrka. Tanken var att både hon och prins Henrik skulle ligga där, sida vid sida, efter att de gått bort.
Men detta ville inte prins Henrik gå med på. En kort tid innan sin död gick han ut offentligt och berättade om sin vägran att begravas med hustrun. Då fick vi reda på att han ville kallas kung och om det inte gick så skulle han minsann begravas på en helt annan plats. Nu förstår vi det antagligen låg mer bakom beslutet än vad vi först fick veta. Prins Henrik och konstnären Bjørn Nørgaard hade tydligen lite svårt för varandra.
Kallade prins Henrik för “lort”
Tidningen seoghoer.dk avslöjar att konstnären hade kallat prinsen en liten “lort” i ett av sina konstverk. Bjørn Nørgaards omtalade verk, som han skapade i början på sin karriär, kunde onekligen sägas vara mycket kritiskt mot kungahuset. På gränsen till rent förtal.
Förutom att han var oförskämd både mot prins Henrik och drottning Margrethe, sa han även hemska saker om drottning Ingrid. För att inte tala vad han vad som stod på tavlan om den dåvarande kung Frederik. Ni kan själva bilda er en uppfattning om konstverket som ni kan se här på seoghoer.dk. Eller så kan ni titta på bilden av det omtalade verket från Instagram här nedan.
Idag menar konstnären att tiderna helt enkelt var annorlunda på 60-talet då han skapade verket, det var naturligt att man satte auktoriteter på prov på ett annat sätt än idag. Och att orden han målat på tavlan ska ses ur ett konstnärligt perspektiv.
Prins Henrik fick sista ordet
Om man vill kan man säga att prins Henrik ändå fick sista ordet i detta lilla konst-drama, i och med att han vägrade bli begravd i Bjørn Nørgaards glaskista. I stället genomfördes prinsens beslut att få sin aska strödd på två olika platser, i slottsträdgården och ute till sjöss.
Foto TT