Populärt: NYTT! Spel Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Marius Borg Höiby Norska kungahuset

Nya abdikeringsrykten skakar Danmark

09 jan, 2017, 10:40
AvJohanna Lejon
Drottning Margrethe
Danmarks drottning känner sig ensam utan sin Henrik - nu spår hovexperter: "Margrethe kommer snart att abdikera"
Annons
Drottning Margrethe och prins Henrik
Drottning Margrethe och prins Henrik under sommarens ferie på Fredensborg.

För ett år sedan gick drottning Margrethes man Henrik i pension. Sedan dess har drottningen arbetat på egen hand.

Och medan Henrik verkar lyckligare än någonsin tycks Margrethe allt mer förlora gnistan.

Det är ensamt på toppen, drottningen behöver maken vid sin sida. Nu har nya abdikeringsrykten tagit fart kring Margrethe.

Munnen ler, men inte ögonen. Kungaexperterna i Köpenhamn är eniga:

– Drottning Margrethe saknar sin man!

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

Danskarna har på senaste tiden uppmärksammat ett synligt drag av vemod i regentens blå ögon. Danska drottningen är inte riktigt som vanligt. Något skaver. Anledningen tros vara att hon längtar efter prinsgemålen, som inte längre finns vid hennes sida. Paret visar sig inte ihop och det har förstås fått rykteskvarnen att gå i spinn. Varför är de skilda åt? Har prins Henrik lämnat drottningen?

Annons

För ett år sedan gick prins Henrik i pension. Nästan direkt förvandlades han från en slätrakad, lite bitter prins till en gladlynt gentleman med skägg.

Plötsligt strålar prins Henrik och danska folket, som aldrig riktigt tagit honom till sitt hjärta, har fått en nymornad relation till prinsgemålen. Den karismatiske mannen skojar och konverserar med alla han möter och ser ut att trivas utomordentligt i tillvaron. Han har dragit ner på takten avsevärt och har tillbringat stora delar av 2016 på resande fot – utan drottning Margrethe. Margrethe fick gå utan honom på “Nötknäpparen”. Inte ens under kungajakten i Gribs skov fanns prinsen vid Hennes Majestäts sida. Det har fått de danska hovexperterna att reagera kraftigt.

– Det är högst ovanligt att han inte är med under kungajakten, säger Lars Hovbakke Sørensen till danska Se og Hør.

Experten Sebastian Olden går så långt som att säga att prinsen undviker att synas vid offentliga sammanhang.

Annons

– Det ser ut som om de undviker varandra. Prins Henrik vill under inga omständigheter stå vid hennes sida i offentligheten, säger han till Se & Hør.

Tidningen har också sammanställt gångerna som prinsen och drottningen setts tillsammans det senaste året och kommit fram till att deras senaste gemensamma framträdande var i augusti. Och inte kan vi förvänta oss att se Henrik under vinterns kommande representationsmiddagar på Christiansborg. Sedan pensioneringen finns det inte längre något tvång att han ska vara med.

– Jag kan inte påstå att jag känner mig ensam. Det är klart att det är något annat när han (prins Henrik) är med. Men när man ska göra något ensam, gör man det, berättade drottning Margrethe i en intervju för TV2.

Nedtrappningen omvandlade Henrik i ett nafs. Nu behöver han inte längre gå två steg bakom sin hustru eller sura över att han aldrig fick titeln “kung”, något som han ofta beklagat. I stället är han sin egen person och behöver inte spela sin kungliga roll längre. Även drottning Margrethe har märkt förändringen hos sin man, som hellre lever loppan i hemlandet “la France” och njuter av sin nyvunna frihet i solen på vingården Chateau de Cayx. Säkert vill drottningen vara där med honom. Måla under bar himmel, dricka vin och uppleva sköna dagar med kulturella inslag.

Annons

Drottning Margrethe är vår kronprinsessa Victorias förebild, en regent som aldrig tummat på konvenansen men ändå lyckats gå sin egen väg. Margrethe är oerhört älskad av folket, dels för sin konstnärlighet och starka personlighet, dels för sitt mod att uttrycka sina åsikter. I nya boken ”De dypeste rødder” (De djupaste rötter) har drottningen låtit sig intervjuas av journalisten Thomas Larsen. Margrethe har huvudet på skaft och vågar tala klarspråk. Öppenhet i debatten är något andra kungligheter avundas henne. I boken kommer det fram att hennes inställning till pensionering har förändrats. Danska drottningen har i alla år sagt: “Jag regerar tills jag trillar av pinn.” Det verkar inte gälla längre. I boken framkommer det hur drottningen ser över nästa generation och är glad att kronprins Frederik och kronprinsessan Mary är redo för sin uppgift:

– Hon kan något, som jag själv inte hade kunnat i hennes ålder.

Annons

Enligt danske hovexperten Sebastian Olden-Jørgensen tyder uttalandet om Mary på att drottningen ändrat mening angående att abdikera.

– Det hon säger är att hon kan tänka sig att släppa tyglarna nu och man kan tolka det som om hon inte kommer att vänta länge till, säger han.

Och så har vi det här med drottningens fysik. Margrethe är still going strong, men hälsan sviker ibland. Knäet värker och rökningen har satt sina spår. Enligt danska Se & Hør är detta också en av anledningen till att hon överväger att lämna sin post. Drottningen ser ju hur lycklig prins Henrik är nu och hur han fullkomligt hittat rätt.

Om drottningens ok av kungliga plikter inte längre var en börda och hon kunde återförenas med sin man Henrik, då kanske den vemodiga blicken kunde försvinna.

Låt oss hoppas, att den numera ensamma danska regenten får tillbaka glädjen och framöver kan tillbringa många år med sin älskade livskamrat nära.

Av: Åsa Bönnelyche.

Foto: Ibl.

Annons