Populärt: Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Marius Borg Höiby Norska kungahuset

Ögonvittnet avslöjar: Patrick Sommerlaths privata möte med Sofia

25 sep, 2024, 17:00
Patrick Sommerlath är tillbaka i värmen efter skandalen. Här avslöjar ett ögonvittne händelsen bakom stängda dörrar.
Annons

Det var förra hösten som det stormade i pressen kring en person omnämnd som "kungasläktingen" – en man i kungafamiljens innersta krets som jagades misstänkt för sexköp.

Mannen i fråga talade senare ut i Svensk Dam och nekade till alla misstankar.

Det var drottning Silvias brorson och kungabarnens släkting, Patrick Sommerlath, det handlade om.

Och nu, nästan ett år senare, är det klart att familjen tagit emot Sommerlath med öppen famn – han är tillbaka i den kungliga värmen.

EXKLUSIVT: Patrick Sommerlath träder fram: ”Jag har inte köpt sex”Brand logo
EXKLUSIVT: Patrick Sommerlath träder fram: ”Jag har inte köpt sex”

Patrick Sommerlath: "Jag har inte gjort det brottet"

– Jag har inte gjort det brottet. Det har jag förklarat för polisen.

Det sa Patrick Sommerlath i den exklusiva, och enda intervjun, han gjorde i samband med det misstänkta sexköpet, som skulle ha ägt rum på en massagesalong. Det var för Svensk Damtidnings chefredaktör Johan T Lindwall som Sommerlath valde att träda fram, och reda ut härvan.

Kung Carl Gustaf, Patrick Sommerlath och drottning Silvia under Solliden Sessions
Kungaparet och Patrick Sommerlath på Öland 2021. Jonas Ekströmer/TT

Rubrikerna kring Sommerlath var många. Han dök inte upp vid delgivningen, och när polisen sökte efter honom på Drottningholm där han bor, kom det uppgifter om att han gömde sig i bostaden.

Annons

– Det är fullständig lögn, sa Patrick till tidningen.

Senare kom spekulationer om att drottning Silvia och kungen ska ha hjälpt till att gömma sin brottsmisstänkte släkting – ett påstående som fick Patrick att ryta ifrån:

– Det är ju helt vansinnigt! Jag bor ju inte med dem och har lika liten vana att informera dem om mitt vardagsliv som de för mig om deras, sa han i den omtalade intervjun.

– Det är för jävligt, surrealistiskt! Att till och med politiker går ut och anklagar dem för det är under all kritik. Hade jag förstått att både polis och press skulle lägga ned så mycket arbete för ett bötesbrott hade jag tagit ett annat beslut.

Kungaparets ord efter släktingens misstänkta sexköp

Kungafamiljen själva var fåordiga kring härvan. Sommerlath berättade i intervjun att han informerat sin faster Silvia om att han fått en kallelse, men att han var oskyldig.

Annons

Till Expressen lät hovets informationschef framföra ett meddelande å kungaparets vägnar, där de för första gången uttalade sig om Sommerlath:

”Kungen har bett mig framföra att han och drottningen tar starkt avstånd från att personen valt att inte vara nåbar vid delgivningstillfället och ser mycket allvarligt på den uppkomna situationen”

Patrick Sommerlath visade sig igen efter skandalen

Brottet hann preskriberas innan Patrick Sommerlath delgavs, och han gick således fri. Trots det, höll han sig borta från det kungliga rampljuset efter skandalen.

Patrick, som annars flitigt syns vid kungafamiljens sida, syntes inte längre till i offentligheten. Det var uppseendeväckande, med tanke på hur nära han är både kungabarnen och kungaparet.

Men så i juni, när drottning Silvia firade sin 80-årsdag i efterskott, fångades han på bild. Det var Svensk Damtidnings fotograf som knäppte en bild på en mörk bil som slussades in på Drottningholm, med Patrick Sommerlath bakom ratten. Ett tydligt kvitto på att familjen förlåtit.

Patrick Sommerlath kör bil
Patrick Sommerlath anlände till Silvias privata fest. Foto: Ola Axman/Svensk Dam

Patrick Sommerlath tillbaka i värmen – vittnesmålet från privata träffen

Nu kommer nästa bevis på att kungafamiljen vänt blad, och att Patrick Sommerlath fortsatt står dem nära. De har gett honom en andra chans, och Sommerlath visar sig återigen ihop med kungligheterna.

Annons

När prins Carl Philip i helgen tävlade i Porsche Carrera Cup i Mantorp som han brukar, hade han kungligt stöd på läktaren.

Kungen var där, som likt sin son är mycket motorintresserad, och hela prinsfamiljen. Gravida prinsessan Sofia njöt av den sista solen ihop med de tre sönerna, och hejade från VIP-läktaren.

Dessutom var Patrick Sommerlath på plats, som var på oerhört gott humör. Under racet satt prins Gabriel, 7, och tittade på tävlingen från Sommerlaths axlar, och efteråt njöt familjen av en privat drink – kan Svensk Damtidning avslöja.

Enligt ett ögonvittne på plats bjöd prins Carl Philip in hela familjen till ett privat rum, där det serverades dryck och tilltugg.

Patrick och Carl Philip, som hade på sig racing-dräkt, satt bredvid varandra, och hade ett förtroligt samtal med mycket skratt. På den ena kortsidan satt också kungen, och mittemot prins Alexander. Prinsessan Sofia höll sig vid sidan med minstingen Julian.

Prinsens och Patricks samtal var livfullt och engagerat – de har alltid stått varandra mycket nära, och kungabarnen och Sommerlath har en närmast syskonlik relation. Ja, stämningen var bubblig och på topp – och nu är det så tydligt; Sommerlath är tillbaka i värmen.

Foto: TT

Annons