Populärt: Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Marius Borg Höiby Norska kungahuset

Okända uppgifterna om Sofias pappa Erik

03 okt, 2024, 13:00
Prinsessan Sofias pappa Erik Hellqvist och mamma Marie med kungaparet
Under onsdagen kom beskedet att prinsessan Sofias pappa Erik Hellqvist har lämnat Älvdalen – efter 33 år – och flyttat till Stockholm.
Annons
5 saker du inte visste om Marie HellqvistBrand logo
5 saker du inte visste om Marie Hellqvist

Det har varit tyst om honom länge – men i dag spreds nyheten att prinsessan Sofias pappa Erik Hellqvist har lämnat Älvdalen – där han bott i 33 år och där hans fru Marie Hellqvist fortfarande bor kvar.

Prinsessan Sofias pappa Erik Hellqvist
Prinsessan Sofias pappa Erik Hellqvist, 75. Foto: Pontus Lundahl/TT

Sedan i augusti är Erik i stället folkbokförd i detta gula flerfamiljshus, nära Tekniska Högskolan i Stockholm. Vad som ligger bakom flytten är inte känt, och själv är han ytterst fåordig i kommentaren till Expressen:

Annons

– Jag är i Stockholm och det finns inget annat.

När Svensk Damtidning når hovets presschef Margaretha Thorgren bekräftar hon uppgifterna:

– Det stämmer: Prinsessan Sofias föräldrar har två boenden tillsammans, ett i Älvdalen och ett i Stockholm. I övrigt kommenterar inte hovet privata boenden.

Huset på Norra Djurgården där prinsessan Sofias pappa Erik Hellqvist bor sedan flytten från Älvdalen
Huset på Norra Djurgården där prinsessan Sofias pappa har bott sedan i augusti. Foto: P-O Sännås/Aftonbladet/TT

Erik är ju en doldispappa på så vis att han sällan förekommer i det kungliga strålkastarljuset. Det är bara när det är stora kungliga familjehögtider som han och hustrun Marie tar del av sin dotters kungliga värld – trots att Erik och kungen har tre gemensamma barnbarn. Den senaste bilden på dem är också tagen vid ett sådant tillfälle: Kungens 50 år på tronen-fest på Drottningholm i september 2023.

Annons
Prinsessan Sofias föräldrar Marie och Erik Hellqvist på fest på Drottningholm 2023
Senaste bilden på Sofias föräldrar Erik och Marie... Foto: Shutterstock/TT
Prinsessan Sofias föräldrar Marie och Erik Hellqvist med prins Daniels föräldrar Ewa och Olle Westling
På kungens fest med prins Daniels mamma och pappa, Ewa och Olle Westling. Foto: Bernard Rubsamen/Dana Press/TT
Annons

Erik Hellqvist fyllde 75 år i juni, en födelsedag som firades privat i familjen. Bakom sig har han en karriär vid Arbetsförmedlingen, där han enligt uppgift arbetade en stor del av sitt yrkesverksamma liv. Efter pensionen har han också ryckt in som studie- och yrkesvägledare på prinsessan Sofias gamla skola, Älvdalsskolan.

Prinsessan Sofias pappa Erik Hellqvist

Prinsessan Sofia på sitt bröllop med sin pappa Erik Hellqvist
En selfie med pappa Erik Hellqvist – timmarna innan Sofia sa ja till prins Carl Philip. Foto: Prinsparet/Instagram

År 2022 dök han också upp i Slottskyrkan på Kungliga slottet i Stockholm, i en helt okänd roll bakom kulisserna. Det visade sig att Erik Hellqvist är mycket engagerad i de gudstjänster som hållits på slottet till stöd för Ukraina.

Annons

– Prinsessans far har deltagit som funktionär under gudstjänsterna, sa hovets informationschef Margaretha Thorgren då till Svensk Damtidning.

Prinsessan Sofias barndomshem i Kåtilla – Erik och Marie Hellqvists hus i Älvdalen
Det gula trähuset i villaområdet Kåtilla precis utanför centrala Älvdalen, där Erik Hellqvist bodde fram till i augusti. Hans fru Marie bor fortfarande kvar. Foto: Patrik C Österberg/TT

Annars är Erik Hellqvist mycket fotointresserad – han har ofta kameran runt halsen. Och han gillar att köra mc! Det har blivit några turer ner till Sofia och Carl Philip i Stockholm, med Marie och Erik i skinnställ och allt.

En annan detalj som är okänd för de flesta är att Erik Hellqvist faktiskt är född i Danmark – fast med svenska farföräldrar. Vid Sofias och Carl Philips bröllopsmiddag var han därmed given på platsen bredvid drottning Margrethe.

Annons
Erik Hellqvist med Danmarks drottning Margrethe på prinsessan Sofias bröllop
Danmarks drottning Margrethe – som hade kungligt kul med sin bordsherre Erik Hellqvist. Foto: Anders Wiklund/TT

Foto: TT, Kungliga Hovstaterna, Prinsparet/Instagram.

Annons