Populärt: Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Marius Borg Höiby Norska kungahuset

Oväntade dopgåvan till Oscar - en potta

27 maj, 2016, 10:19
author Agneta Nisbeth
Agneta Nisbeth
Klockan 12 döps prins Oscar i Slottskyrkan. Men redan nu börjar dopgåvorna trilla in.
Annons
Victoria-Wateraid-ste.1

Efter dagens dop i Slottskyrkan är det mottagning på Kungliga Slottet. Det är då det officiella Sverige överlämnar sina gåvor till dopbarnet och hans föräldrar, men redan nu har prins Oscar fått en fin gåva. Det är organisationen Wateraid som kronprinsessan och prins Daniel är beskyddare av som överlämnar en potta för att påminna om den globala sanitetskrisen.

– Året när du föddes, 2016, saknar hälften av alla sjukhus i fattiga länder rent vatten, och nästan lika många saknar toalett. Det betyder att många bebisar föds på smutsiga lakan av barnmorskor som inte har tvättat händerna med tvål och vatten. Och det, Prins Oscar, det är väldigt väldigt farligt, skriver generalsekreteraren Cecilia Chatterjee-Martinsen i ett öppet brev.

Annons

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

Wateraid arbetar för att världens fattigaste ska ha tillgång till vatten och sanitet och Victoria och Daniel är organisationens beskyddare sedan 2011.

Victoria-Wateraid-ste.3

För två år sedan gjorde kronprinsessan ett besök i Tanzania där hon fick se Wateraids arbete på plats. Hon har också lanserat Wateraids kampanj I Love Toa som sprider ljus över sanitetskrisen. Förra året enades FN om att alla världens människor ska ha tillgång till rent vatten 2030, året då Oscar blir 14.

Annons

– Vi hoppas alla att du ska kunna stå där på din 14-årsdag, med pottan i handen, och säga att nu, nu finns det inte längre några människor som inte har någon toalett, skriver Cecilia Chatterjee-Martinsen.

Victoria-Wateraid-ste.2

Av: Liv Sander.

Bilder: Stella Pictures.

Annons