Populärt: Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Marius Borg Höiby Norska kungahuset

Kungliga Dramaten har utförsäljning av kostymer

24 apr, 2019, 14:27
author
Gripsholm 2001 kungafamiljen klädde ut sig i samband med Silverbröllopet
Dramatenhuset står inför ett stundande stambyte och passar därför på att rensa i kostymförrådet. Över 2 000 väl använda plagg som genom åren burits av Dramatens skådespelare kommer att säljas lördagen den 27 april.
Annons

Inbjuden till vårmaskerad? Eller ska du händelsevis på studentbal eller en annan roligt tilldragelse? Nu finns chansen att hitta ett verkligt fynd till festen. Plagget kommer du med all sannolikhet vara ensam om.

Kungliga Dramaten, på Nybroplan i Stockholm, slår upp portarna på vid gavel lördagen den 27 april. Klockan 10.00 är det dags.  Då kan man botanisera runt i det digra klädförrådet i den anrika byggnaden. Kostymer, hattar och skor från en mängd olika föreställningar som spelats på Dramatens scener under åren går att finna. Priserna varierar, men kommer enligt Lena Törner, som är pressansvarig på Dramaten, att ligga på mellan 50 och 4000 kr.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.
Dramatens kostymer

Utförsäljningen rymmer både herr- och damkläder, såväl vardagskläder som plagg mer lämpade för scenen. Till salu finns klänningar, kostymer, hattar, skor, accessoarer, men även böcker och roliga prylar från Bergmanfestivaler.

Annons

Vem bar vad?

I de väl använda plaggen står det i det flesta fall namn på den eller de skådespelare som burit just denna kostym.

Märken på Dramatenkostymerna
Här kan man se vilka som haft plaggen på sig.

Här finns plagg som burits av Bibi Andersson, Johan Rabaeus, Lena Endre, Livia Millhagen och kläder som synts i föreställningar som Den girige, Anna Karenina och Peer Gynt.

– Det kommer att finnas över 2000 plagg till försäljning. Fyrtio stänger med kläder och hattar, hjälmar, skor, väskor, skärp, beättar Lena Törner för Svensk Damtidning.

Dyrgrip går under klubban

Några dyrgripar, en klänning som bars av Stina Ekblad i Fedra 2006 (kostym Peder Freiij) och en morgonrock i silkesammet kantad med fjäderdun som bars av Razmus Nyström i Angels in America 2017 (kostym Lena Lindgren) kommer att säljas till högstbjudande på tradera.se från mitten av april.

Kostymer

Kan man inte komma den 27 april, går det alltså utmärkt att klicka in på Tradera för att se vissa av kläderna som säljs ut.

Annons

Varför är det kostymutförsäljning?

– Stora Dramatenhuset, ”Thaliahuset”, ska stängas för stambyte och byte av övermaskineri från och med slutet av april till mitten av december 2019. Vi passar på att rensa ur förråden i samband med detta, berättar Lena Törner på Kungliga Dramaten.

Kungligt besök i garderoben

Kungafamiljen älskar att klä ut sig. Det finns ett flertal gånger som kronprinsessan Victoria, prins Daniel och de andra svenska kungligheterna fått låna kostymer ur Dramatens välsorterade kostymförråd.

Kronprinsessan Victoria i aigrette
Kronprinsessan Victoria, prinsessan Madeleine och prins Carl Philip på kusinen Gustaf Magnusons 30-årsmaskerad den 20 augusti 2005.

Även andra teatrar såsom Drottningholms slottsteater och Confidencen i Solna har haft kungligt besök i garderoben.

Kostymerna är från:

Den Girige -09

Regi Gösta Ekman

Medv. Bl. a. Johan Rabaeus, Marie Rickardsson, Rebecka Hemse,

Annons

Anna Karenina -17

Regi Tobias Theorell

Medv.Bl.a  Livia Millhagen, Emma Bromé, Per Svensson

Amadeus-13

Regi. Peter Landahl

Medv. Bl. a Johan Rabaeus, Adam Påhlsson, Andreas T Olsson

Per Gynt -91

Regi Ingmar Bergman

Medv. Bl.a. Börje Ahlstedt, Bibi Andersson, Lena Endre

Hamlet -08

Regi Staffan Valdemar Holm

Med. Bl.a. Jonas Malmsjö, Stina Ekblad, Rebecka Hemse

Läs mer

Se de makalösa bilderna på Victoria och Daniel i kostymer från förr

Nya okända detaljer om drottning Silvias barndom – bodde i flyktingläger

Victorias klasskompisar – det här gör de i dag!

Foto: TT

Annons