Polisens genombrott i jakten på de stulna juvelerna
Det var i slutet på juli månad som Karl IX och Kristina den äldres begravningsregalier: två kronor och ett riksäpple från 1611, stals från Strängnäs domkyrka. De oersättliga föremålen som är smyckade av ädelstenar, pärlor och guld, har inte bara ett högt ekonomiskt värde, utan även historiskt, menar kungens överhovpredikant Johan Dalman.
– En både respektlös och känslokall handling som både slår mot enskilda för vilka domkyrkan, som alla kyrkorum, är ett heligt rum, en fredad plats – som för oss som nation – det är ett stycke svensk historia tjuvarna stulit, sa Johan Dalman, biskop i Strängnäs domkyrka, till Svensk Damtidning i samband med stölden.
Rånarna ska ha flytt i en motorbåt som låg precis nedanför kyrkan. Polisen har nu anhållit en person som är misstänkt för stölden. Personen greps under onsdagseftermiddagen och åklagaren har fram till på lördag att bestämma sig om personen ska begäras häktad eller inte, skriver Aftonbladet.
Trots polisens genombrott har inga av de stulna föremålen ännu påträffats.
Läs mer: Allt om de norska juvelerna: “Sonjas smaragder kunde ha varit Silvias”
Föremålen lades till en början ner i kungligheternas gravar men har under senare tid plockats upp och ställts ut för allmänheten att beskåda. Just dessa regalier bevarades bakom glas i en larmad monter.
– De stulna föremålen är ju så kallade begravningsregalier – alltså konstföremål som följt med de kungliga personerna i graven och aldrig avsetts att bäras under kungligheternas levnad. De är med andra inte kronjuveler i aktivt bruk – med de är likafullt ovärderliga nationalklenoder, sa Johan Dalman.
Läs mer: Juvelrån i Paris – prinsessornas designer kan ha drabbats
Foto: Livrustkammaren