Populärt: Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Marius Borg Höiby Norska kungahuset

Prästen talar ut efter Victorias och Daniels bröllop: "Otäcka vibrationer"

27 aug, 2024, 17:00
Kung Carl Gustaf, kronprinsessan Victoria, prins Daniel och prins Carl Philip
ANDERS WIKLUND / TT
Prästen säger vad han verkligen tycker om det som skedde på kronprinsessan Victorias bröllop.
Annons

Äktenskapet mellan kronprinsessan Victoria och prins Daniel har blivit väldigt omdiskuterat den senaste tiden. Vi minns alla den offentliga dementin från paret, efter att det hade börjat ryktas om en skilsmässa.

Bråket som skakade Victorias & Daniels bröllopBrand logo
Bråket som skakade Victorias & Daniels bröllop

Men redan inför bröllopet hamnade Victorias kärleksval under lupp.

Prästen talar ut efter kronprinsessan Victorias bröllop

Victoria hade ett kontroversiellt önskemål för sin stora dag. Hon ville ha en vigsel i amerikansk stil, där hon blev förd till altaret att sin pappa, kungen.

Kronprinsessan Victorias bröllop
Vilken dag det var! ANDERS WIKLUND / TT

Önskemålet möttes av protester, bland annat från representanter från Svenska kyrkan. Victoria gick med på en kompromiss, där hon gick en bit av vägen fram till altaret med kungen, och sedan vandrade det sista partiet tillsammans med Daniel.

Annons

Nu kan vigslar av Victorias stuk bli ett minne blott. Socialdemokraterna har lagt fram en motion till kyrkomötet där två partirepresentanter argumenterar för att traditionen ska förbjudas.

”Det är inte rimligt att i koret välsigna brudöverlämningens symbolik av bortgifte av kvinnan som en omyndig ägodel. I äktenskapet träder vi in som jämlika älskande – tillsammans går vi i både livet och i altargången”, kan man läsa i motionen, skriver TV4 Nyheterna.

Prästen: "Jag får otäcka vibrationer"

Magnus Elmblad, präst vid Karlshamns församling, gillar inte heller konceptet.

– Jag får lite otäcka vibrationer, att det någonstans är ett ägandeskap, säger han till P4 Blekinge.

Samtidigt är han öppen för att man ska få välja själv.

– Jag tror inte de som önskar brudöverlämning ser det som ägandeskap, det är något fint man vill göra för att hedra sin förälder. För mig är det inga problem, vill bruden bli överlämnad så vill man det, säger Magnus.

Svensk Dam har talat med prästen Annika Borg, som menar att Victorias val skapade en trend.

– Det här med brudöverlämningar ökade när kronprinsessan valde att manifestera på det här sättet, vilket var tråkigt. Men när man förklarar för brudparet vad det symboliserar att man går in tillsammans, då håller de flesta med om att det är bättre, säger Annika.

Annons