Populärt: NYTT! Spel Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Marius Borg Höiby Norska kungahuset

Prins Alois av Liechtenstein fruktar folkomröstningen på söndag

22 feb, 2013, 13:02
author
Annons

 Fursten i Liechtenstein är den monark i Europa som har mest makt. Men på söndag ska folket i furstendömet rösta huruvida de ska ta ifrån prins Alois av Liechtenstein sina befogenheter – eller inte. 

På söndag får vi svaret. Då folkomröstar undersåtarna i alplandet Liechtenstein om att ta ifrån makthavaren den absoluta rätt att lägga in veto mot parlamentets beslut han besitter.

Lilleputtlandet ligger inklämt mellan Schweiz och Österrike. Folket har det mycket gott ställt och furstefamiljen är de tillhör den mest förmögna skaran i världen.

Annons

Maktpostition

Undersåtarna tycker om sin furstefamilj, men ändå är prins Alois nervös inför söndagens folkomröstning.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

Den 44-årige prinsen Alois har i parlamentet gjort klart att han kan komma att lämna alla officiella plikter och uppgifter om vetot faller.

Abdikera

Många fruktar att han och hustrun, prinsessan Sophia, med övrig familj kommer att packa väskorna och dra för gott – abdikera – vid ”fel” utfall av omröstningen, skriver brittiska tidningen The Telegraph.

Annons

Stenrik

Med Alois väck skulle världens näst rikaste land (efter Monaco) också mista en av sina allra rikaste medborgare. Prinsen sägs vara god för motsvarande 34,6 miljarder kronor.

 Rädsla

– Med de hot han uttalar kan han komma att påverka många människor. Det är överraskande hur djupt rädslan sitter här – det är lite som om pappa hotar med att överge ett barn som inte skött sig, säger Sigvard Wohlwend, 43 år och talesperson för kampanjorganisationen som pressat på för att omröstningen ska hållas, till brittiska tidningen The Telegraph.

 

Av Åsa Bönnelyche

Foto: All over press

Annons