Prins Carl Philip om sin dyslexi: Jag är glad att jag tog modet till mig
Nu tar Carl Philip upp kampen mot dyslexi. I ett gripande tal berättade han i dag om sina egna läs- och skrivsvårigheter. Vår reporter Johanna Lejon är på plats.
I dag, under en hearing om dyslexi, initierad av prins Carl Philip, talade prinsen om sin svåra kamp mot sina läs- och skrivsvårigheter.
– Det tog många år för mig att komma hit men jag är glad att jag tog modet till mig och öppnade upp om min dyslexi. Jag har bestämt mig för att använda min roll och fördjupa mig i och sätta samtalet om dyslexi på agendan. Därför är jag en av dem som tog initiativ till denna hearing, sa prins Carl Philip.
Prinsen fortsatte:
– De frågorna är inte bara viktiga för mig utan också för hundratusentals andra med dyslexi. Det handlar om de elever som varje dag kämpar med bokstäver och siffror som hoppar runt i skolböckerna. Om alla som blir utskrattade när det blir fel och om alla som kämpar så mycket hårdare än sina kompisar för att nå samma resultat i skolan. Jag vet hur det är. Jag var en av dem.
Prins Carl Philip deltog vid en hearing om dyslexi under måndagen.
Alla måste ta ett ansvar
Prins Carl Philip talade vidare:
– Det här är ett första steg och det handlar om att våga. Att våga prata om dyslexi men också att hitta nya vägar att hjälpa elever med dyslexi i skolan. Alla måste ta ett ansvar: skolan, politiker, myndigheter och experter. Men också föräldrar och kompisar. Vi ska ha nolltolerans för mobbing och nolltolerans för elever med dyslexi att känna sig utanför.
Kränkningar gör en osäker
– Inget gör mig mer sorgsen än när någon pekas ut som korkad på grund av sin dyslexi. Jag vet hur det känns. Kränkningar gör att man blir mer osäker, de förvärrat dyslexin och det hela blir en negativ spiral. Därför vill jag sätta ner foten. Jag gör det för egen del men främst för alla hundratusentals andra som har dyslexi. Tillsammans kan vi bryta den negativa spiralen.
Hearingen är initierad av prinsen tillsammans med Svenska Dyslexiföreningen, Dyslexiförbundet FMLS, Föräldraföreningen för Dyslektiska barn och Specialpedagogiska skolmyndigheten.
Av Johanna Lejon
Foto: Svensk Damtidning, Stella Pictures