Prins Daniel kan stoppas – efter uppmärksammade beteendet
Den 24 april passade prins Daniel på att tanka lite kärlek och kvalitetstid med dottern prinsessan Estelle.
Han tog med sig sin 12-åriga dotter på fotbollsmatchen mellan favoritlaget AIK och IFK Värnamo på Friends Arena i Stockholm – och vilken glädje det var när de gulsvarta vann!
Fotboll älskat av många kungligheter
Kärleken till fotbollen är inget som gör Daniel unik av sitt slag – det finns en hel drös kungligheter som är inbitna fotbollsfans. Titta bara på brittiske prins William, eller Nederländernas kung Willem-Alexander, som är tacksam till att inte behöva vara neutralt ställd inom favoritsporten:
– Jag är tvungen att vara neutral i allt, utom i fotboll.
Detta påstående är dock någonting som varit en het debatt emellanåt. Bör kungligheter kunna visa sitt stöd i sport när de i regel måste vara opartiska i andra frågor?
Kronprins Christian fick kritik efter fotbollsmatchen
När danska kronprins Christian befann sig på en fotbollsmatch mellan FC Köpenhamn och Bröndby 2022 bar han en halsduk med förstnämnda lagets logga. Det fick många att gå i taket och till slut blev hovet tvungna att kommentera.
– Precis som alla andra fotbollsälskande danskar måste prins Christian (nu kronprins) få gå på en fotbollsmatch utan att bli utsatt för en mediestorm. Det är helt enkelt inte rättvist, sa kungahusets kommunikationschef Lene Balleby då.
VIDEOS FRÅN svenskdam
Prins Daniels privilegier
Enligt Ebba Kleberg von Sydow, som länge bevakat kungahuset för SVT, är det en härlig syn att se prins Daniel på fotbollsmatch – även om det kan vara en döende företeelse:
– Det kan göra mig lite lycklig inombords att vi i Sverige kan se prins Daniel gå på fotbollsmatch tillsammans med sina barn. Men med de här privilegierna kommer också mycket ansvar, en neutralitet som följer dem livet ut. Och jag är inte alls säker på att vi kommer se på det här på samma sätt om några år.
Politiken inom fotbollen – blir mer komplicerat
Hon menar att anledningen till detta beror på att fotbollen i många andra länder är tätt sammankopplad med politik. Några exempel är diktaturer som Saudiarabien, Qatar och Förenade Arabemiraten, där klubbar köps upp av länderna.
– Vad händer då? När fotbollslag blir uppköpta av tveksamma miljardärer och diktaturer. Det blir alltmer storpolitik och sporttvätt bakom idrotten. Och om vi spolar framåt några år så är jag inte säker på att det kommer vara lika okomplicerat att kungligheter så öppet visar sitt stöd för fotbollslag, säger Kleberg von Sydow till Expressen.
– Det är inte särskilt hypotetiskt egentligen, det är snarare en intressant tanke. Var går gränsen? Fotbollen blir allt mer politisk och det kommer göra fotbollen till en arena som blir mer kämpig för kungligheterna. De är människor, samtidigt har de ett livslångt uppdrag som innebär väldigt många privilegier, men också det här ansvaret att vara så opolitiska de kan.
”Absolut medvetna om vad de gör”
Samtidigt är just fotbollsläktaren en perfekt plats för kungligheter att visa att de är ”lagom folkliga” – något de är väl medvetna om, menar von Sydow.
– Trots att det sitter säkerhetsvakter i närheten är de (kungligheterna) noga med att sitta på en så vanlig plats som möjligt och de är väl medvetna om att de fotograferas, men det ska kännas som en vardaglig situation. Så ja, de är absolut medvetna om vad de gör, avslutar hon till Expressen.