Populärt: Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Marius Borg Höiby Norska kungahuset

Prins Daniel om dopdagen: "Det är förstås en oerhört speciell dag"

27 maj, 2016, 04:00
AvJohanna Lejon
27 maj valdes till prins Oscars dag av ett alldeles särskilt skäl. Dopdatumet betyder allt för Daniel - det var den dagen han fick livet tillbaka.
Annons
victoria-daniel-1-ste

I dag, den 27 maj, är det dags för prins Oscar att döpas i Slottskyrkan på Kungliga slottet. En glad och ljus dag är det, förstås, men inte bara på grund av dopet. Datumet, den 27 maj, är också en oerhört speciell dag för prins Daniel. Den har en alldeles särskild plats i hans hjärta. Det var nämligen då, den 27 maj 2009, som han opererades för sin sjuka njure. Den 27 maj fick han ett nytt organ – och livet tillbaka.

– Det är förstås en otroligt speciell dag, sa prins Daniel när Svensk Damtidning mötte honom förra veckan. Njuren donerades av Daniels pappa Olle.

– Det var en rutinmässig transplantation som planerats under en längre tid, slog hovets dåvarande informationschef Nina Eldh fast. Allt har gått bra och både Daniel Westling och hans far mår efter omständigheterna väl.

Annons

Det var få som visste om Daniels sjukdom i förväg. Ingen anande något när han, bara månader tidigare, satt där i förlovningssoffan på Kungliga slottet och deklarerade sin kärlek till kronprinsessan. Daniels njursjukdom var medfödd, men inte ärftlig, och upptäcktes av en slump när han var i tonåren.

– När njurarna inte fungerar som de ska blir blodet förgiftat. Bara några timmar efter transplantationen kände jag mig så ren och klar, det var fantastiskt, har prinsen berättat för DI Weekend.

De senaste två åren har prins Daniel öppnat upp och talat mer om sin njurtransplantation.

– Till att börja med tyckte jag inte att var så roligt att prata om och det kändes privat, men jag har insett att jag måste vara med och bidra på det sätt jag kan.

I slutet av 2014 höll prinsen ett uppmärksammat tal vid transplantationsjubileum i Stockholms stadshus. Då berättade han sin historia.

– 1973, föds en till synes helt frisk pojke som också hade förmånen att växa i Ockelbo. Men den till synes friske pojken, som råkar vara jag, visade sig ha medfödda njurbesvär och kom 35 år senare att ha behov av dialys. Detta sker på Serafen, ett antal meter från den plats där professor Franksson skrev historia. Samma år får även jag en ny njure, min pappas och jag kunde hälsa livet välkommen tillbaka, sa Daniel i det gripande talet.

Annons

Daniel tog också tillfället i akt att tacka de som hjälpt honom på vägen.

– Jag vill gärna ta tillfället i akt och tacka alla engagerade människor jag träffat i samband med dialysen på Serafen och transplantationen på KI i Huddinge. Jag har på nära håll fått se hur väl ni tar hand om alla patienter, alla barn, vuxna, oroliga föräldrar och anhöriga. Jag är full av beundran. Även alla ni andra runt om i Sverige som på olika sätt är engagerade i dessa frågor; läkare, sköterskor, forskare, organisationer, donatorer och anhöriga – Tack för ert viktiga arbete, Ni räddar liv!

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

Av Johanna Lejon och Ellen Myrgård Lindén

Foto: Stella Pictures

Annons