Prins Daniels anställda slår larm – efter skrämmande upptäckten
Många fick nog en klump i halsen när riksidrottsförbundet släppte sin senaste kostnadsrapport gällande barn-och ungdomsidrott.
Priserna dubblerats på 20 år
På 20 år har priset för att idrotta i en förening närmast fördubblats och höjningarna beskrivs som en "radikal kostnadsökning", där tennis och ishockey drabbats allra hårdast.
I snitt spenderar hushållen runt 18 000 kronor per år på barnens sportaktiviteter, något som fått OS-mästarinnan Carolina Klüft att reagera.
– Det här är ett problem för svensk elitidrott då många talanger aldrig kommer komma fram, säger hon till Aftonbladet.
Klüft, som arbetar nära prins Daniel och kronprinsessparets ideella organisation Generation Pep, poängterar att det då blir en klassfråga vilket i sig skapar allt större klyftor i folkhälsan.
VIDEOS FRÅN svenskdam
Daniels anställda om rapporten: "En klassfråga"
Några anledningar bakom prishöjningarna är bland annat större krav från föräldrarna, där ambitionen att få sitt barn prestera bättre blivit en slags statusmarkör.
”I intervjuerna framkommer att vissa föräldrar ibland känt sig pressade att betala för sådana tjänster för att barnet ska ha större chans att bli uttagen i olika lagsammanhang, vilket medför en risk för att kostnaderna för barnets idrottande äventyrar hushållets ekonomi”, skriver Krister Hertting och Stefan Wagnsson som står bakom rapporten.
Men inte ens tio procent av de tillfrågade föräldrarna svarade ja på frågan om de hade varit beredda att sänka ambitionsnivån. Även extra kostnader i form av läger, utrustning och resor hör till kostnadshöjningen.
När barnen börjar med en ny sport är kostnaden relativt låg – men priset höjs när barnet väl fastnat för sporten. Det har också lett till att föräldrar medvetet avskärmat sina barn från sporter som är extra dyra.
"Vi förlorar viktiga förebilder"
För Carolina Klüft är det skrämmande berättelser, eftersom det innebär stora förluster både för svenskt föreningsidrott och för de enskilda barnen, folkhälsa och barnens rätt till meningsfull fritid.
I slutändan kommer Sverige också se stora förluster inom elitidrotten.
– Vi förlorar viktiga förebilder och talanger vilket kommer leda till sämre kvalitet på våra landslag. Vill vi ha bra och framgångsrika landslag så behöver vi en så bred bas som möjligt. Då måste idrotten vara tillgängligt för alla på ett eller annat sätt.