Populärt: Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Marius Borg Höiby Norska kungahuset

Anställd hos prins Daniel står larm – kvinnan talar ut om ohållbara situationen

09 sep, 2024, 05:00
Här är kvinnans ord om situationen.
Annons

Ända sedan prins Daniel sa "ja" till kronprinsessan Victoria 2010 har han ägnat den större delen av sitt prins-jobb åt en sak: att få barn och unga att röra på sig mer.

Tillsammans med Victoria tog han 2016 initiativet att dra igång organisationen Generation Pep, av samma syfte.

Men tyvärr är bristen på rörelse bland unga fortfarande ett stort problem. Här larmar Daniels anställda – verksamhetschefen Carolina Klüft.

Kronprinsessfamiljen på Pep-dagen – se fina kärleksögonblicket mellan Estelle & Daniel!Brand logo
Kronprinsessfamiljen på Pep-dagen – se fina kärleksögonblicket mellan Estelle & Daniel!

Anställd kvinna hos prins Daniel talar ut om krisen

Ja, friidrottaren Carolina Klüft har ägnat hela sitt liv åt träning och sportande, och är således som stöpt för rollen som verksamhetschef, en tjänst hon påbörjade 2019.

Annons

Det kände Daniel också, som faktiskt kontaktade Klüft redan innan Gen Pep var lanserat:

– Han presenterade idén och jag kände direkt att det låg mig nära. Hållbarhetsfrågor var ett område jag bottnade i och där jag kände att jag kunde påverka positivt, har Carolina sagt till Femina.

Teamet bakom Gen Pep jobbar dagligen med olika initiativ och kampanjer för att göra rörelse lättare, och roligare, för barn och unga runt om i landet. Och Carolina Klüft, som ju har en stor plattform att nå ut med, tar varje chans hon får att sprida ordet.

För den bistra sanningen är tyvärr att barn och ungas stillasittande fortfarande är ett stort problem. I maj släpptes en studie som visade att kombinationen fetma och muskelsvaghet har upptäckts bland 8-åringar. I egenskap av verksamhetschef för Gen Pep talade Klüft med Aftonbladet:

– Alla barn har rätt till bästa möjliga hälsa och det är det klart att det är beklämmande att Sverige inte riktigt kan leverera på den punkten, sa hon då.

Annons

– Det här kanske är en av de viktigaste frågorna vi har just nu, att inte svika våra barn.

Prins Oscars charmturné under Pep-dagen 2024

Detta ger såklart Daniel, Carolina och Generation Pep i stort ännu mera kämparglöd – och vilja att förändra.

Under söndagen anordnade Gen Pep sin årliga Pep-dag i Hagaparken, en helt gratis dag full av aktiviter och lek för alla barn. Det anordnas lopp, och flera föreningar och företag var på plats för att låta barnen testa på allt från bordtennis, till minigolf och hockey.

Annons
Prins Oscar spelar pingis
Prins Oscar följde med till Pep-dagen, och visst blev det en liten pingis-match. Mischa Schoemaker

Både prins Daniel och Carolina Klüft var såklart på plats, och invigde hela kalaset. Och då passade de givetvis på att belysa den viktiga frågan igen: vi måste röra på oss mer!

Prins Daniel och Carolina Klüft under Pep-dagen i Hagaparken på söndagen
Prins Daniel och Carolina Klüft på scen under Pep-dagen. Jonas Ekströmer/TT

Foto: TT

Annons