Populärt: Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Marius Borg Höiby Norska kungahuset

Prins Daniels beteende som förbjuds av kungen – här är anledningen

01 sep, 2024, 05:00
author Victoria Morand
Victoria Morand
När Daniel fick sin prinstitel fick han helt plötsligt tänka om.
Annons
Victoria och Daniel fångas på film – hand i hand!Brand logo
Victoria och Daniel fångas på film – hand i hand!

När klockorna ringde in kärleken den 19 juni 2010 så stod det klart – vi har nu ett kronprinspar!

Det innebar även att Daniel gick från att vara en vanlig man från Ockelbo till att nu bli Sveriges prins.

Men att vara prins kommer också med sina nackdelar – här är sakerna Daniel tvingades ge upp när han gick in i äktenskapet med kronprinsessan Victoria.

Kraven på Daniel – detta fick han inte göra av kungen

Jonas Ekströmer/TT

En av sakerna Daniel var tvungen att ge upp i samband med sin prinstitel var hans efternamn, Westling. Numera tituleras han enbart som prins och Westling har han fått lämna bakom sig.

Annons

Sedan måste kungligheterna avstå från att ta en politisk sida. Såklart får medlemmarna i kungahuset rösta under valdagen men det är sedan gammalt – som kunglig visar du opartiskhet.

En annan aspekt du måste ta hänsyn till är att du inte vara heltidsanställd eller VD. Det lämpar sig inte heller längre att vara ledamot i affärsdrivande bolags styrelser.

Måste förhålla sig till vissa regler.Mischa Schoemaker

I vardagliga situationer måste Daniel också tänka en extra gång på vad han får eller inte får göra. Exempelvis så består hans närmsta vänskapskrets numera av kronprinsessans vänner – de som står henne närmst och är lojala till kronprinsparet.

Annons

– Han kan inte lita på alla människor, det kommer alltid finnas de som närmar sig för att de vill nästla sig in, komma nära prinsen, bli vän med honom, säger historiken och Svensk Damtidnings krönikör Herman Lindqvist.

Och det tar inte slut där:

– Han kan inte anmäla sig hur som helst till aktiviteter med andra människor bara för att han skulle vilja syssla med den saken eller hobbyn. Säpo måste först kolla allt. Han kan inte bli medlem i någon förening eller liknande utan att man först undersökt om det är lämpligt för en person ur kungliga familjen.

Det är helt enkelt inte bara guld och gröna skogar att vara prins – men vad gör man inte för kärleken!

Bild: TT

Annons