Prins Daniels tuffa sjukdomstid – och resan tillbaka till livet
I kväll berättar prins Daniel om sin njurtransplantation och tuffa sjukdomstid i SVT:s Fråga Doktorn. För honom – och för kronprinsessan Victoria – blev onsdagen 27 den maj 2009 den dag då han fick livet tillbaka. Då genomgick Daniel sitt sex timmar långa njurbyte på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge.
Njurtransplantationen var planerad sedan en längre tid, men fick äga rum tidigare än beräknat, eftersom Daniels värden hade blivit akut dåliga.
För svenska folket slog beskedet ner som en bomb.
Samtidigt befann sig kronprinsessan Victoria på en arktisk expedition på Ishavet, 360 mil från sin älskade. Dagen före operationen flög hon till Grönland för att följa ishavsforskningen på plats, och vid sin sida hade hon kronprins Frederik och kronprins Haakon. Visserligen en sedan länge planerad resa, men också ett val som förvånade många.
– Det känns väl lite sådär. Men jag kunde inte göra något hemma, jag skulle antagligen bara ha vankat av och an och varit väldigt orolig, sa Victoria när Svensk Damtidnings chefredaktör Johan T Lindwall mötte henne i Kangerlussuaq.
– Daniel har sin mamma med sig och det känns bra. Jag vet att han är i de bästa händer, sa Victoria.
– Sen om jag fått välja hade jag självklart tagit ett datum där det inte hade kolliderat. Men tillståndet var så att det inte kunde vänta längre. Så därför var det inte heller möjligt att skjuta upp operationen.
Så fick prins Daniel veta att han var njursjuk
Bakgrunden till prins Daniels njurbyte är att han led av ett medfött, men inte ärftligt, njurfel. Det upptäcktes när han var sexton år gammal och fick hjärnskakning under en fotbollsmatch. Han fick gå igenom en grundlig läkarundersökning och det var då som läkarna upptäckte att han hade försämrade njurvärden.
Daniel fick förhållningsorder om hur han skulle sköta om sin hälsa, och han blev känd för sin sunda livsstil. Situationen var under kontroll.
Ingen visste att prins Daniel var sjuk
Så träffade han kronprinsessan Victoria och i februari 2009 förlovade de sig, efter åtta år tillsammans. I efterhand har det blivit känt att Daniel började må dåligt under den direktsända presskonferensen på Kungliga slottet och problemen fortsatte resten av dagen och kvällen, det avslöjade Herman Lindqvist i boken Victoria – Drottning med tiden som kom ut senare samma år. Vid förlovningsmiddagen på Drottningholms slott på kvällen var Daniel tvungen att lämna bordet:
“Han hade fått en ny stark blodtryckssänkande medicin som ställde till problem för honom” skriver Herman Lindqvist i boken.
Då var njurtransplantationen redan planerad, och den var anledningen till att Victorias och Daniels bröllop skulle äga rum först sommaren 2010. Men detta visste ingen utomstående då.
Så kom våren 2009. I början av april reste kronprinsessan Victoria till Rio de Janeiro på ett officiellt uppdrag i samband med Volvo Ocean Race. Daniel följde med privat, men han och Victoria ställde ändå upp på några bilder, och det var ett mycket lyckligt och förälskat par som mötte fotograferna.
När prins Daniels hälsotillstånd blev akut försämrat är inte känt, men sannolikt efter resan till Rio. Sju veckor senare genomfördes njurtransplantationen på Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge.
Så här säger prins Daniel i reportaget i SVT:s Fråga doktorn:
– Innan jag fick en ny njure hade jag en kort, men intensiv problemperiod. Det blev med ens ett nytt liv när jag fick njuren av pappa. Tacksamheten finns kvar till de här duktiga personerna som genomförde konstverket.
Prins Daniels doktor, överläkare Lars Wennberg, är lika nöjd:
– Prins Daniel är en exemplarisk patient, som följer ordinationerna till punkt och pricka och är väldigt mån om att ta hand om den här njuren som han fått av sin pappa. Och den fungerar väldigt bra.
Prins Daniel var 35 år gammal när transplantationen genomfördes, och hans pappa var 64. Att Daniel kunde få en njure från en levande donator som han dessutom är nära släkt med, var en stor fördel. Och att Olle Westling skulle ställa upp för sin son var en självklarhet.
”Jag fick livet tillbaka, det blir inte finare än så!”
Efter operationen vårdades prins Daniel på transplantationsavdelningen K87-89 på KS i Huddinge, för övrigt samma avdelning som han besökte som prins nu i maj.
Daniel återhämtade sig bra och kunde skrivas ut efter någon vecka. Och en månad efter transplantationen opererade läkarna bort dialysslangen som suttit kvar ifall någon komplikation skulle ha tillstött.
Kronprinsessan Victoria om Daniels sjukdom
I Herman Lindqvists bok Victoria – drottning med tiden (Bonnier Fakta 2009) som kom ut ett halvår efter prins Daniels transplantation berättar kronprinsessan om den här oroliga tiden, och uttrycker också sin stora lättnad över att ingenting kom ut om Daniels sjukdom i förväg, trots att många hade känt till den:
– Han gick ju på undersökningar och tog prover varje vecka, men alla höll tyst.
Nu har det hunnit gå tio år och när Daniel kom tillbaka till sjukhuset fick han både träffa läkarna som räddade hans liv och möta flera patienter som har gått igenom samma sak som han själv.
– Det är väldigt mycket tankar som väcks. Jag känner en stor tacksamhet. Och jag blir påmind igen om vilken tur jag har haft. Och vilken livsförändrande sak det här med donationer är. Att ge någon livet tillbaka, det blir inte finare än så, sa han till Svensk Damtidning.
– Det är ju lite djävulskt med njursjukdom, att den smyger sig på en. Man tänker inte på det. Men sen när man får ett nytt organ är det som att man är 20 år yngre, det är helt otroligt.
– Jag var väldigt sjuk under en väldigt kort period. Det finns de som går i dialys i flera år och lider, och till och med avlider, så jag har haft en väldigt tur.
– Det har varit tio fantastiska år sedan donationen. Jag tänker inte på den varje dag, men väldigt ofta. Och jag är otroligt tacksam gentemot min pappa och gentemot sjukvården som har kommit så långt och gör det här så bra.
– Nu delar jag någonting speciellt med pappa, ja även med min mamma, hon var ju med här på sjukhuset och var ju väldigt orolig inför att hennes man och son skulle gå igenom en sådan här sak och hur skulle det sluta. Så jag tror att vi kanske som familj har blivit ännu mer tighta.
Hur mår du i dag?
– Jag mår jättebra! Och pappa också. Och jag reser ju och flänger och far, så det är ju inga 40 timmar i veckan. Jag utsätter mig själv för mycket stress och ganska hårt arbete, och ändå funkar det så bra.
– Pappa brukar skoja med mig och säga ”jag förstår att du är pigg med den kvalitetsnjuren”. Ja vi får se om jag behöver en till brukar jag säga då. Man måste kunna skämta om det också!
Fråga doktorn med prins Daniel sänds nu i kväll, den 26 augusti, klockan 18.45 i SVT1.
Prins Daniel om donationsfrågan: ”Ta ställning!”
Som transplanterad har prins Daniel djup personlig erfarenhet av hur livsavgörande det kan vara med ett nytt organ. Och han är angelägen om att sätta fokus på den viktiga frågan om organdonatorer:
– Man måste ställa sig frågan: är jag villig att ta emot ett organ? I så fall måste man också vara villig att ge. Och då ska man tydligt säga det till sina nära och kära. Eller gå in och anmäla sig till donationsregistret. Jag tycker att det är väldigt viktigt att man tar ställning.
Vill du anmäla dig till Donationsregistret, eller läsa mer? Klicka här!
Foto: TT, Janne Danielsson/SVT,