Prinsessan Birgittas hemliga kärlekshistoria – sa nej till frieri
Prinsessan Birgitta är känd som något av en rebell inom kungahuset, den av Hagasessorna som alltid gått sin egen väg och gjort saker lite annorlunda.
Genom åren har det blivit många intressanta möten och historier, en del har hon berättat om i intervjuer men hon har också skrivit om det själv i en biografi som kom ut 1997, med titeln Min egen väg: en memoarbok.
Birgitta hade ett långt och lyckligt äktenskap med Johann Georg, ”Hansi”, prins i den tyska ätten Hohenzollern-Sigmaringen. Men det hade kunnat sluta helt annorlunda. Birgitta lyckades nämligen fånga en annan kunglig karls hjärta, och fick till och med motta ett frieri, skriver historikern Trond Norén Isaksen i norska Se och Hör.
Prinsessan Birgitta uppmärksammades av shahen av Iran
Det handlar om shah Mohammed Reza, även känd som den sista shahen av Iran. Under slutet av 50-talet hade han redan varit gift två gånger och nu hade han fått upp ögonen för Birgitta.
Men hon var inte den första i kön. Efter att först ha uppvaktat den brittiska prinsessan Alexandra och Gabriella av Savoia började ryktena att gå.
– Ryktena om ett äktenskap mellan shahen och en kristen kvinna väckte motstånd på flera håll i Iran, bland annat hos prästerskapet, skriver Trond Norén Isaksen.
Då vände han blickarna mot Sverige, där det fanns hela fyra prinsessor att välja på. Kronprins Gustaf Adolf och prinsessan Sibyllas fyra döttrar var på 50- och 60-talen kända internationellt som de mest vackra och glamourösa unga prinsessorna, och shahen siktade in sig på den näst äldste, prinsessan Birgitta. År 1959 kom en formell fråga om att få Birgittas hand, hon var då 23 år gammal.
Pappa Gustaf Adolf ”stod lika fallen från skyarna som jag”, mindes Birgitta enligt Trond.
Frågan togs upp i ett statsråd av utrikesminister Östen Undén. Tage Erlander var förbluffad. ”Nej, såklart” ska han ha skrivit i sin dagbok.
Även prinsessan Birgitta själv har skrivit om frieriet, i sina memoarer.
”Efter en anständig tidsrymd vände sig naturligtvis farfar till shahen med ett avböjande svar, med den plausibla motiveringen att våra religioner var av alltför olika art”, skrev Birgitta.
Hon var heller aldrig intresserad av shahen som person.
”Shahen var visserligen en på alla sätt tilldragande man, men absolutt inte min typ [ …]. Han var helt enkelt inte den sortens man som kunde få mitt hjärta att slå dubbla slag”, skrev hon.
Det fanns dock gott om kvinnor som skulle kunna passa shahen, enligt omgivningen. Valet föll till slut på den unga iranskan Farah Diba, en 21 år gammal arkitekturstudent. Redan samma år blev det bröllop och året efter det förlovade sig Birgitta med sin Hansi.
Foto: TT