4 punkter: Prinsessan Birgittas hemliga kravlista inför begravningen
Prinsessan Birgitta var unik av sitt slag.
Birgittas sista tid i livet
Trots den trygga uppväxten som en av "Hagasessorna" valde hon senare i livet att spendera vardagen på soliga Mallorca. Oftast syntes hon ute på golfbanan tillhörande golfklubben Santa Ponsa, där hon var en trogen medlem fram till sin död vid 87 års ålder.
Birgittas död kom som en chock för nära och kära. I en intervju med Svensk Damtidning berättade vännen Alexandra Charles att hon talades vid med Birgitta bara dagar innan dödsbeskedet.
– Sedan hade hon råkat illa ut genom att trilla och hamna på sjukhus. Hon hade slagit sig så illa. Hon hade slagit i huvudet, brutit armen på två ställen och slagit i ryggen. Hon låg på sjukhus, först trodde hon att hon skulle få komma hem. Sedan hade hon blivit sämre, både svag och matt. Hjärtat orkade inte.
VIDEOS FRÅN svenskdam
Birgitta begravs på söndag
Även för drottning Silvia kom nyheten om Birgittas död som en chock.
– Det kom så oväntat – ja, som en chock. Jag talade ju med henne i förrgår! sa drottningen till Svensk Damtidning.
Den värsta chocken har förmodligen lagt sig för alla Birgittas nära och kära och på söndag ska hon föras till sin sista vila. Och som Birgitta, som ville leva ett liv utanför offentlighetens ljus, blir även hennes begravning utan pressuppbåd.
Birgittas krav inför begravningen
Hon hade nämligen en rad krav hon ville skulle följas när hon väl begravs. Här är listan:
Ingen tv-sändning
De som hade hoppats på att få följa begravningen från tv-soffan får tänka om. Birgitta ville nämligen inte att några medier skulle få en inbjudan till Drottningholms slottskyrka under ceremonin.
Trots det viskades det om diskussioner mellan hovet och SVT – det kan du läsa mer om här.
Privat ceremoni i kyrkan och på begravningsplatsen
Liksom begravningsceremonin utan medier, ville Birgitta att både ceremonin i kyrkan och efterföljande gravsättning på Kungliga Begravningsplatsen bara skulle tillåta hennes närmsta familj och vänner.
"I enlighet med Prinsessan Birgittas önskan äger ceremonierna rum i kretsen av familj och särskilt inbjudna", står det på hovets hemsida.
Ingen ståtlig procession
Birgitta värnade mycket om sitt privatliv. Det kommer därför inte att bli någon ståtlig procession, det vill säga en uppmärksammad kortege likt exempelvis drottning Elizabeth.
Ingen salut
Det hör till vanligheterna vid stora, kungliga händelser, såsom födseln av en ny prins eller prinsessa, att Försvarsmakten utför salut. Det är däremot ingenting som Birgitta var intresserad av. Därför väntas det inte bli någon salut, något hovet har bekräftat för Svensk Damtidning.