Populärt: Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Marius Borg Höiby Norska kungahuset

Prinsessan Christinas, 81, trista besked – är som man trott

04 okt, 2024, 12:00
Kungen har fattat ett beslut – efter prinsessan Christinas plötsliga besked.
Annons
Så lever prinsessan Christina i dagBrand logo
Så lever prinsessan Christina i dag

Prinsessan Christina är den enda Hagasessan som fortfarande är bosatt i Stockholm. Tillsammans med maken Tord Magnuson strålar hon ofta i rampljuset och tycker om att vara på plats när det vankas kungliga tillställningar.

Under åren har hon också suttit på en rad viktiga poster, inte minst som ordförande i Kungliga hovförsamlingens kyrkostämma, och alltid tyckt om att bidra till det kungliga arbetet.

Prinsessan Christina och Tord Magnuson
Prinsessan Christina och Tord Magnuson. Henrik Montgomery/TT

Christinas trista besked

Samtidigt har åldern gjort sig påmind. Christina är 81 år gammal och orkar inte hålla igång på samma sätt som förut. Därför har hon nu valt att lämna en av sina viktigare poster.

Annons

För Dagen bekräftar kyrkoherden i Hovförsamlingen Michael Bjerkhagen att Christina lämnat rollen som ordförande i Kungliga hovförsamlingens kyrkostämma.

– Det var i samband med att hon fyllde 80 år som hon kände att det var dags att lämna över till nästa generation. Då lät kungen avgöra vem det skulle bli och pratade också ihop sig med sin dotter.

”Vi är jätteglada”

Med andra ord betyder det att kronprinsessan Victoria nu tar över som ordförande. Michael Bjerkhagen är överlycklig över beskedet och välkomnar beslutet.

Annons

– Men vi är jätteglada över att ha det som det är. Det känns viktigt att det är en person från kungahuset som axlar rollen som ordförande i vårt högsta beslutande organ, det tydliggör kopplingen som finns mellan kyrkan och kungahuset. Det här är glädjande för hela Sveriges kristenhet.

– Men det som jag tycker är viktigt att lyfta fram är de nära banden som finns mellan kyrkan och kungahuset, vilket har en lång tradition. Vi hjälper varandra, och det är viktigt för vårt samhälle i en tid av splittring med sammanhållande funktioner av det här slaget.

Prinsessan Christina och kronprinsessan Victoria
Prinsessan Christina lämnar över till kronprinsessan Victoria. Henrik Montgomery/TT

Foto: TT



Annons