Populärt: NYTT! Spel Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Marius Borg Höiby Norska kungahuset

Prinsessan Madeleine: Estelle är ett litet underverk

29 mar, 2012, 16:22
author Agneta Nisbeth
Agneta Nisbeth
Annons

Prinsessan Madeleine har ställt upp för en intervju som ligger uppe på hovets hemsida. Där pratar hon om prinsessan Estelle men talar också ut om kritiken.

Prinsessan Madeleine talar nu ut om kritiken mot henne och om hur det känns att bli moster till prinsessan Estelle. Läs hela intervjun här:

Prinsessan Madeleine har varit hemma i Sverige nästan två veckor, hur har det varit?

– Fantastiskt, jag kom hem i första hand för att träffa min systers och Daniels dotter, lilla Estelle, mitt allra första syskonbarn. Men jag passade också på att göra en del officiella uppdrag på hemmaplan, bland annat så fick jag möjlighet att delta i årets andra representationsmiddag på Slottet tillsammans med mamma, pappa och Daniel.

Annons

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

Och hur var det att träffa prinsessan Estelle?

– Hon är verkligen ett litet underverk — som alla små bebisar är. Det är otroligt roligt att ha blivit moster, jag är så stolt och glad å Victorias och Daniels vägnar. Jag vet inte hur många gånger jag varit på Haga under de här dagarna. Det har verkligen varit svårt att slita sig därifrån.

Vad har prinsessan mer gjort under sitt besök i Sverige?

– Jag har haft ett antal möten där jag bland annat besökt SOS Barnbyar, MinStoraDag, Bris och Rädda Barnen. Jag har gjort dessa besök med anledning av att jag vill hålla mig uppdaterad och informerad kring vad några andra svenska organisationer gör för utsatta barn i Sverige men också ute i världen. Jag tycker det är viktigt att vi på de olika organisationerna håller oss informerade om varandras arbeten och kan stödja och hjälpa varandra. Vi har också haft styrelsemöte med Childhood, vilket alltid är mycket intressant och givande.

Annons

Berätta mer om arbetet på Childhood, vad gör prinsessan där?

– Jag är projektansvarig på World Childhood Foundation och arbetar utifrån Childhoods USA-kontor i New York. Just nu håller jag bland annat på med att förbereda en stor kampanj, men också en välgörenhetsmiddag med ett seminarium dagen efter. Detta kommer att äga rum i maj och vi samarbetar bland annat med Nasdaq-börsen och ett antal andra företag. Childhoods grundare — min mamma — kommer över till det evenemanget, vilket jag ser mycket fram emot. Inför detta och andra projekt är det fullt upp och väldigt stimulerande på kontoret.

Hur ser våren ut i övrigt?

– Jag kommer naturligtvis tillbaka till Stockholm för Estelles dop i maj. Sedan har jag en projektresa till Texas som ligger närmst inplanerad. Charlotte Brandin, som är chef för Childhood kontoret i New York, och jag reser dit för att titta på ett par projekt som vi hoppas kunna stödja. Där kommer jag också få möjlighet att träffa Laura Bush, som precis som jag har ett stort engagemang för sociala frågor. Det kommer bli ett intressant möte som jag ser fram emot.

Annons

Det har varit en hel del diskussioner på senare tid om prinsessans arbete i New York och om hur vistelsen där betalas. Har prinsessan följt med i debatten?

– Ja, det är klart att jag har följt med och det är klart att jag tar till mig det som skrivs. Jag blir ledsen när det beskrivs som om jag lever lyxliv och inte gör annat än shoppar och hänger på restauranger. Dels har jag mitt arbete på Childhood, dels ställer jag upp för Sverige när jag blir ombedd. Exempelvis kommer jag att delta på Svensk-Amerikanska Handelskammarens Women´s Executive Conference i New York och en minnesceremoni för Raoul Wallenberg i Washington DC. USA är ett viktigt land för svenska intressen, både ekonomiskt och kulturellt. Jag ställer mer än gärna upp för att stödja och främja detta.

Och ekonomin?

– Det känns bra att den korrekta informationen publicerades på Hovets hemsida, nämligen att då jag representerar Sverige betalas resor och andra omkostnader av anslaget. I övrigt betalar jag min vistelse med privata medel. Och jag tar naturligtvis inte ut någon lön från Childhood. Det känns som en stor förmån att inte behöva det, utan att kunna arbeta ideellt för utsatta barn och kunna hjälpa till att omsätta min mammas vision i verkligheten.

Prinsessan har nyligen skickat in en anmälan om “flyttning till utlandet’ till Skattemyndigheten. Hur länge kommer prinsessan bo i USA istället för i Sverige?

– Under det närmaste året kommer jag att fortsätta bo och arbeta i New York. Att jag nu bor i USA istället för i Sverige betyder inte att min roll som Prinsessa av Sverige förändras, utan jag kommer fortsätta att arbeta för Sverige i USA.

Se intervjun här på hovets hemsida››

Foto: Stella Pictures

Annons