Populärt: Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Marius Borg Höiby Norska kungahuset

Prinsessan Madeleine hemma igen

17 nov, 2011, 13:43
author Agneta Nisbeth
Agneta Nisbeth
Annons

Prinsessan Madeleine är hemma igen. Efter flera månader isär är kungafamiljen åter samlad. Och stämningen mellan medlemmarna? Den är på topp!

Annons

Det var en oerhört glad och sprudlande kungafamilj som gjorde entré i Rikssalen på Kungliga slottet på torsdagsmorgonen.

Matchande klädda i vitt, beige och brunt gick de tillsammans gången fram för att slå sig ner på första parkett.

Skrattade

Flera gånger småpratade de, skrattade och höll om varandra. Att de var glada att återigen se varandra, och verkligen få umgås, rådde det inget som helst tvivel om.

Anledningen till återföreningen, och att prinsessan Madeleine rest hem från New York, stavas WCYF – World Child and Youth Foundation. World Child and Youth Forum är ett initiativ av kungaparet och är tänkt som en arena för samtal och erfarenhetsutbyte om FN:s konvention om barnets rättigheter.

Annons

Syftet är att inspirera och stödja efterlevnaden av barnkonventionen.

Kort tal

Förra året var det premiär för arrangemanget och i år sker WCYF-mötet alltså för andra gången.

Flera hundra personer fanns på plats på Kungliga slottet, däribland kända ansikten som Martin Stenmarck och Peter Jöback, för att lyssna till tal, samtal och debatter.

Nya kontakter

Strax efter klockan nio i morse höll kungen ett kort invigningstal:

– Drottningen och jag är mycket glada att tillsammans med våra ungdomar kunna hälsa er varmt välkomna hit till Stockholms slott och till detta andra World Child & Youth Forum. Det är vår förhoppning att detta forum skall inspirera er alla att se till barnens bästa på ett nytt sätt. Vi är mer än 500 personer som ska fylla slottet med seminarier, samtal och möten. Jag är övertygad om att vi alla vid dagens slut fått nya idéer, nya kontakter och nya nätverk, sa han och lämnade därefter ordet till sin hustru, drottningen.

Annons

Barn är underbara

Och i sitt tal passade drottningen på att hylla barnen:

– Barn är underbara, barn är enastående och barn är oerhört värdefulla. Barn är kloka, barn är kunniga och barn är kreativa. Barn är fantastiska! Vi vuxna har så mycket att lära av barn och unga. Vi har allt att vinna på att inkludera dem i vår vardag, ta vara på deras engagemang och se deras potential. Om vi inte gör det, riskerar vi tvärtom att förlora stora värden. Både mänskliga och samhälleliga. Att våra egna och andras barn har det bra är viktigt för oss alla, sa hon och kastade ett öga på kronprinsessan Victorias växande lilla babymage.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

Efter talen fortsatte dagen, bland annat, med tal av barnombudsman Fredrik Malmberg, och diskussion om barnens bästa med tre elever i årskurs 8 från Södermalmsskolan i Stockholm.

Läs mer om evenemanget på hovets hemsida här››

Läs även bloggen Bakom Kulisserna – om prinsessans hår››

Av Johanna Lejon

Foto. Charles Hammarsten

Läs även:

Kungafamiljen samlad på slottet››

Kungahuset – nu även på Facebook››

Annons