Populärt: Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Marius Borg Höiby Norska kungahuset

Prinsessan Maries kamp efter brorsonens diagnos

14 okt, 2014, 12:43
author Agneta Nisbeth
Agneta Nisbeth
Annons
marie-ao
marie-ao-1

För två år sedan började prinsessan Marie engagera sig i autism-frågan. Nu berättar hon själv – för första gången – öppet om varför.

Kungligheterna har många hjärtefrågor, frågor som ligger dem extra nära om hjärtat och som de verkligen brinner för. För prinsessan Marie har mycket av arbetet de senaste åren handlat om den neuropsykiatriska funktionsnedsättningen autism.

Beskyddare för “Autisme”

Det har gått två år sedan prinsessan, på eget initiativ, anmälde sitt intresse för att bli beskyddare av den danska landsföreningen Autisme. Redan då var hon tydlig med anledningen till engagemanget.

Annons

– Jag har autism i min närmaste familj, därför vet jag hur hårt och hur svårt det kan vara. Det påverkar hela familjen, berättade hon då.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.
joachim-marie-familj-ao

Kräver empati

Föreningen Autisme var oerhört glada att prinsessan Marie visade sitt engagemang.

– Det kräver en särskild empati, och det har Marie gått om sa föreningens ordförande Morten Carlsson.

Under åren har Marie gjort allt för att belysa frågan om autism. Hon har gått kurser, hållit föredrag och gjort allt hon kan för att dra uppmärksamhet till funktionsnedsättningen.

HRH Princess Marie opens the ski season in Danish city Aarhus

Familjemedlem drabbad

Nu, i samband med att Marie häromveckan besökte konferensen ’7th Annual World Focus on Autism’ i New York berätta hon – för första gången – vem i familjen som är drabbad.

Annons

– Det är min styvbrors son, min brorson, som det handlar om, slog prinsessan Marie fast i en intervju med danska Billed-Bladet.

Hon fortsatte:

– De har varit, och är fortfarande, väldigt drabbade. Du vet, jag känner familjen och vet hur svårt det har varit för dem.

Marie berättar dock, glatt, att familjen i dag får den hjälp de behöver. Men hon efterlyser ändå mer kunskap om autism.

– Det är viktigt att autistiska människor ges en aktiv roll i samhället och personligen kämpar jag för att stigmatiseringen ska få ett slut.

Av Johanna Lejon

Foto: All Over Press

 

 

Fakta:

Autism (infantil autism, autistiskt syndrom, Kanners syndrom, klassisk autism) är en medfödd neuropsykiatrisk funktionsnedsättning som innebär en genomgripande störning i utvecklingenDe funktioner som påverkas är både kognitiva och emotionella, vilket bland annat medför nedsättningar inom helhetsförståelse/detaljseende, socialt samspel/kommunikation, planering/organisationsförmåga, fantasi/föreställningsförmåga, minne/begåvning och beteende/känslor. Problemen kan även visa sig i att man har svårt att ta in och tolka information. Begränsningar i de individuella förmågorna yttrar sig i olika beteenden som inte är lika vanliga hos personer utan autism. Diagnoskriterierna för autism utgörs av en specifik kombination av begränsningar i socialt och kommunikativt beteende samt tydligt repetitivt beteende.

Källa: Wikipedia.

 

Annons