Prinsessan Sofia är gravid – här är obesvarade gåtan
Prinsessan Sofia gjorde oss alla himlastormande glada med beskedet: hon är gravid!
Hon och prins Carl Philip väntar sitt tredje barn och i månadsskiftet mars-april kommer prins Gabriel och prins Alexander att få ett syskon.
Så här sa Sofia och Carl Philip i ett gemensamt uttalande som hovet skickat ut.
"Vi är glada och förväntansfulla och ser fram emot att välkomna vårt tredje barn, ett syskon till Prins Alexander och Prins Gabriel. En ny liten medlem till vår familj", säger Prins Carl Philip och Prinsessan Sofia.
Prinsessan Sofia – stora frågan kring graviditeten
Det är mycket som ska bestämmas när det nytt liv ska välkomnas in i livet. Men om man är kunglighet ställs man inför ytterligare ett bestyr, som vi andra slipper. Vilket hertigdöme ska den lilla pojken eller flickan få?
En hel del landskap är ju redan upptagna. Så här ser fördelningen ut i dagsläget.
– Blekinge: Prinsessan Adrienne
– Dalarna: Prins Gabriel
– Gotland: Prinsessan Leonore
– Gästrikland och Hälsingland: Prinsessan Madeleine
– Jämtland: Kung Carl Gustaf
– Skåne: Prins Oscar
– Södermanland: Prins Alexander
– Värmland: Prins Carl Philip och prinsessan Sofia
– Västergötland: Kronprinsessan Victoria och prins Daniel
– Ångermanland: Prins Nicolas
– Östergötland: Prinsessan Estelle
Men det finns också en uppsjö lediga landskap som den nya prinsessan eller prinsen kan tilldelas. Landskapen som saknar hertig eller hertiginna är: Bohuslän, Dalsland, Härjedalen, Lappland, Medelpad, Halland, Norrbotten, Närke, Småland, Uppland och Västmanland.
"Det är kungen som bestämmer"
För Svensk Damtidnings reporter Ellen Myrgård Lindén, som har bevakat kungahuset i åtskilliga år, väntar nu en spänd väntan.
– Såklart att det blir superspännande att se vilket hertigdöme som den nya prinsen eller prinsessan får! Det är ju kungen som bestämmer, så där är prinsessan Sofia och prins Carl Philip helt i hans händer, säger Ellen.
– Det är också kul för landskapet som får äran. Det ser man när man är ute med kungligheterna på besök i deras respektive hertigdömen, hur mycket det betyder för folket som bor där. Det bidrar också till att kungahuset känns mindre Stockholmscentrerat, mer som hela Sveriges kungafamilj.
– Många är förstås nyfikna på att få se vilket hertigdöme som den kungliga babyn kommer att bli tilldelat. Kungen delar ju ut hertigdömen med lite olika saker i åtanke. Dels ska föräldrarna, i det här fallet Carl Philip och Sofia, ha någon koppling till den delen av Sverige – samtidigt som kungafamiljen är mån om att vissa mindre orter, som kanske inte har fått särskilt många kungliga besök genom åren, ska uppmärksammas. Man kan sedan kalla det för ett samarbete där landshövdingen, för det aktuella hertigdömet, tar emot prinsen eller prinsessan vid framtida besök och så har vi förstås den berömda dopgåvan att se fram emot! Hertigdömets dopgåva till den lilla kungligheten brukar alltid vara förenat med en upplevelse och när barnet är tillräckligt gammalt, ungefär vid 2 års ålder, så reser familjen dit och besöker parken, skulpturen eller naturmiljön – eller vad det nu kan tänkas bli.