Populärt: Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Marius Borg Höiby Norska kungahuset

Prinsessan Sofia fått sorgligt besked – måste kraftsamla med Carl Philip

22 okt, 2024, 04:00
Prinsparet måste agera.
Annons

Prinsessan Sofia och prins Carl Philip arbetar hårt och mycket – och de har några tydliga ämnen de lägger lite extra krut på.

Det handlar om dyslexi, och att säkra en tryggare nätvardag för barn och unga. Nu har prinsparet fått ett dystert besked inom ett av dessa områden – och kraftsamlar.

Sofia visar upp gravidmagen – i skyhöga klackarna!Brand logo
Sofia visar upp gravidmagen – i skyhöga klackarna!

Prinsessan Sofia om näthatet

Med sin stiftelse riktar Sofia och Carl Philip ljus på dessa två frågor, med hjälp av en rad olika initativ.

Både näthat och dyslexi ligger varmt om prinsparets hjärtan, på ett personligt plan. Sofia har flera gånger talat om den enorma mängd näthat hon fick när hon inledde sin relation med Carl Philip, och prinsen har själv dyslexi.

– Det är sprunget från personlig erfarenhet, men det här har vuxit sig så stort. Vi har jobbat med den här frågan i fem, sex år och man har ju fått kunskap och tillsikt till sig under de här åren vilken dignitet de här problemen har, berättade Sofia om näthat 2021.

Annons

– Nu har man ju själv barn, även där är det en otroligt viktig fråga, och man ser det från ett helt nytt perspektiv än vad man kanske gjorde från början.

Prinsparet med sina tre barn
Att få barn har gett Sofia och Carl Philip ett nytt perspektiv. Foto: Instagram

Prinsparets beslut efter tuffa uppgifterna

Prinsparets stiftelse arbetar dagligen mot näthat, men tyvärr kan Sofia och Carl Philip nu ta emot ett sorgligt besked på ämnet.

I den nya rapporten "Svenskarna och Internet-rapporten" står det klart att svenskar som drabbats av näthat det senaste året har dubblats sedan 2021, idag ligger den på 7 %. Man konstaterar också att siffran bland unga är betydligt högre – hela 20% har drabbats.

Annons

Nu tvingas stiftelsen kraftsamla på nytt. Sedan 2019 finns Näthatshjälpen, lanserad av Make Equal. Efter den nya rapporten lanseras den på nytt, och blir en del av Prinsparets stiftelse:

– I samband med omlanseringen blir plattformen en del av Prinsparets stiftelses arbete för trygghet på nätet, tillsammans med utbildningsplattformen Lajka, skriver stiftelsen.

Man skriver att målet är att säkerställa att Näthatshjälpen lever vidare och ge fortsatt stöd till brottsutsatta. Helene Öberg som är generalsekreterare på Prinsparets stiftelse, belyser vikten av omlanseringen:

– Det är en viktig milstolpe för oss att kunna fortsätta arbetet med att ge kunskap, hänvisning till stöd och underlätta anmälningsprocessen för de som utsatts för brott, och vi är glada att vi kan säkerställa plattformens framtid, säger hon till stiftelsen.

Foto: TT

Annons