Populärt: Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Marius Borg Höiby Norska kungahuset

Prinsparets skilsmässa som skakat Danmark – nytt besked

25 aug, 2024, 07:00
author Albin Bramstedt
Albin Bramstedt
Danska kungafamiljen.
Scanpix Denmark
Den mycket tråkiga händelsen kommer återigen upp till ytan – efter flera år.
Annons
Enorma klyftan mellan Joachim och Frederik i Danmark!Brand logo
Enorma klyftan mellan Joachim och Frederik i Danmark!

Det slog ned som en bomb.

I september 2004 kom beskedet som skakade om Danmark. Prins Joachim, dåvarande drottning Margrethes son, skulle skilja sig.

Då hade han och prinsessan Alexandra varit gifta i nio år och fått två söner tillsammans, prins Felix och prins Nikolai.

En skilsmässa är alltid en skilsmässa. Men i det här fallet var det den första skilsmässan som drabbade det danska kungahuset på 100 år.

Före detta partners.
Paret var ihop i tio år. CLAUS FISKER/TT Nordfoto

Joachim uttalade sig efteråt i en intervju gällande situationen.

Annons

– När man är en människa av kött och blod, och när man måste göra ett sådant beslut, då är det för att man ska kunna fortsätta. Annars hade man fått ett obehagligt liv, sa Joachim om beslutet.

Nu har skilsmässan återigen kommit upp till ytan – efter det senaste uttalandet.

Kommenterade situationen

Den danska tidningen Billed-Bladet har svarat på en läsarfråga som rörde den tidigare prinsessan Alexandra.

Frågan lyder följande:

"Kära kungliga brevlåda. Har grevinnan Alexandra blivit fråntagen sina kungliga uppgifter, bl.a. Elefantorden, efter skilsmässan från prins Joachim?".

Det är en intressant fråga som säkert många har undrat under en lång tid.

Sajten svarar på följande sätt:

"Grevinnan Alexandra av Fredensborg är fortfarande riddare av Elefantorden och därmed medlem av första klassen av rangordningen med predikatet "Hennes förträfflighet". Så vitt jag vet har hon aldrig fått Dannebrogsorden".

Annons
Joachims familj.
Ex-paret verkar fortfarande ha en bra vänskaplig relation. ChrisChristophersen / dana press

Svaret fortsätter:

"Å andra sidan är hon innehavare av tre danska minnesmedaljer: minnesmedaljen med anledning av Hennes Majestät Drottning Margrethe II:s 25-årsjubileum (1997), minnesmedaljen med anledning av hundraårsminnet av kung Frederik IX:s födelse (1999) och drottning Ingrids jubileumsmedalj (2001). Hon har också fortsatt de tre utländska order hon fick medan hon var drottning Margrethes svärdotter. Vita rosenorden från Finland, Luxemburgs Adolf av Nassau civila och militära förtjänstorden och den rumänska stjärnorden", avslutar Billed-Bladets hovexpert.

Annons

Verkar ha det bra

Alexandra har sedan uppbrottet med Joachim levt ett lite mer tillbakadraget liv, vilket är förståligt eftersom hon inte har några kungliga uppdrag att utföra.

Men det verkar absolut som att hon är nöjd med sitt "nya" liv efter Joachim.

Annons