Populärt: Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Marius Borg Höiby Norska kungahuset

Rasar mot Marys och Frederiks beteende – reagerar starkt på nya bilderna

26 aug, 2024, 12:20
Kung Frederik och drottning Mary får hård kritik för sitt beslut.
Annons

Kronprinsessan Victoria visar ofta sitt engagemang för miljön. Hon är känd för att tänka hållbart, återanvända sina kläder och flera av hennes uppdrag handlar just om miljöns framtid.

Så träffades Mary och Frederik!Brand logo
Så träffades Mary och Frederik!

Även kung Frederik och drottning Mary gillar att prata om klimatet. De är tydliga om vad som behöver göras, något båda ser till att förmedla när de står vid talarstolen.

Samtidigt är det många som reagerar på danska kungarparets ord kontra handling. När de reser blir det en hel del utsläpp, vilket rimmar illa med den framtidsvision de brinner för.

Annons
Drottning Mary och kung Frederik
Drottning Mary och kung Frederik säger sig vurma för klimatet. Bo Amstrup

Rasar mot Frederik och Mary

Den norska skribenten Jan Körner skriver i norska Se och Hör att han är besviken över Frederiks och Marys beteende, att de inte lever som de lär och har en hel del utsläpp att tänka på.

”Förutom deras flotta bilar, deras många flygningar i privatplan och uppvärmning av de stora slotten är kungaskeppet en av de största bovarna i kungligheternas klimatredovisning”, skriver Jan Körner.

Frederiks ord

De senaste fyra åren har gamla skeppet släppt ut hela 3 579 ton koldioxid i atmosfären, enligt Se och Hör. Frederik må vurma för klimatet, men siffrorna nämner han inte vid talarstolen.

Annons

– Som kungapar är vi måna om att kunna bidra till att föra planeten vidare till nästa generation i gott skick, vilket kräver att vi främjar den gröna omställningen.

– Vi kommer därför i största möjliga utsträckning att stödja insatser för naturvård, biologisk mångfald och att motverka klimatförändringar, har Frederik sagt.

Drottning Mary och kung Frederik
Drottning Mary och kung Frederik. Bo Amstrup

Foto: TT

Annons