Populärt: NYTT! Korsord Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Prinsessan Sofia Marius Borg Höiby

Riksmarskalken är en av hovets högst uppsatta personer – nu berättar han sanningen om kungen

11 sep, 2021, 16:48
AvIndra Nordemar
Tipsa oss!

Kungens närmsta ämbetsman, riksmarskalken Fredrik Wersäll, berättar sanningen om hovet.

Annons
Det här är kungaparetBrand logo
Det här är kungaparet

Den före detta riksåklagaren Fredrik Wersäll valde kungen före pensionen, i dag är han riksmarskalk – hovets högst uppsatta ämbetsman.

Till Dagens Juridik berättar han nu om relationen till kungen.

Hur är egentligen kung Carl Gustaf som person?

Riksmarskalken Fredrik Wersäll om kung Carl Gustaf

Det var för tre år sedan han tillträdde positionen, efter att i flera decennier arbetat som rättschef och hovrättspresident.

– Jag har i grunden tre uppgifter. Den första är att vara chef för de kungliga hovstaterna som består av cirka 300 anställda med allt vad det innebär. Den andra är att vara rådgivare åt kungen i viktigare frågor, vilket tar en stor del av min tid. Den tredje är att vara ingången för regering och riksdag till kungen, säger Fredrik Wersäll till Dagens Juridik.

LÄS MER: Drottning Silvias chock efter kungens beteende på skandalfesten

Riksmarskalken arbetar dagligen i nära kontakt med kungen, men hur ser deras relation ut?

Annons

– Jag skulle inte komma på tanken att säga någonting annat än ”ers majestät” eller ”kungen” beroende på hur samtalet faller sig. När jag träffar kungen första gången på dagen brukar jag säga ”god morgon ers majestät” men när man sedan sitter i samtal så säger jag nog oftast ”kungen”.

Trots att de arbetar med varandra i stort sett dagligen har de inte mer än en jobb-relation.

– Den är väldigt förtrolig. Vi kan tala om allting och det måste vi kunna göra. Men min relation till kungen bygger helt på mitt ämbete och vi har alltså ingen personlig relation. Jag är kungens närmaste man som den högsta företrädaren för hovets organisation men sedan har kungen självklart andra rådgivare som jag inte känner till och inte heller har någon anledning att forska i. Kungen har ett enormt nätverk.

Kungens och hovets framtid i Sverige

I takt med att sociala medier växer, och att världen går mot en alltmer digitaliserad värld, förändras även förutsättningarna för kungen och hovet. Men enligt Fredrik Wersäll, är monarkin en stor del av Sveriges styrka.

Annons

– I dessa Twitter-tider, då det ofta inte finns utrymme för åsikter och uppfattningar som tar längre tid att uttrycka än 15 sekunder, är monarkins riktiga styrka långsiktigheten och kontinuiteten. År 2023 har kungen suttit 50 år på tronen. Samma år har vi haft arvsmonarki i 500 år. Styrkan är långsiktigheten – förmågan att vara en samlande gestalt för landet.

Foto: TT

LÄS MER: Kronprinsessan Victorias drag – nya stilen väcker reaktioner!

LÄS MER: Margrethes tårar – i TV: ”Det var chockartat och våldsamt”

LÄS MER: Victorias hemlighet under statsbesök – prins Daniel hölls utanför

Annons