Populärt: Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Marius Borg Höiby Norska kungahuset

Riksmötets öppnande är igång – se första bilderna!

25 sep, 2018, 13:11
author Annie-Li Eriksson
Annie-Li Eriksson
Riksmötets öppnande har börjat och dagen inleddes i Storkyrkan där kungafamiljen närvarade vid gudstjänsten.
Annons

Det har varit en politisk strid in i det sista men nu samlades partiledare och kungafamiljen för den traditionella dagen då riksdagen öppnas. Kungaparet, kronprinsessparet samt prins Carl Philip och prinsessan Sofia anlände vid lunchtid till Storkyrkan i Stockholm. Prinsessan Madeleine som vanligtvis brukar närvara är inte med denna gång eftersom att hon och maken Chris bor i USA numera.

Vid 12-tolvtiden gjorde kungaparet entré utanför Storkyrkan.
Vid 12-tolvtiden gjorde kungaparet entré utanför Storkyrkan.

Prinsessan Sofia bar traditionsenligt en svartvit outfit med helsvarta accessoarer.

Annons

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.
Carl Philip och Sofia vinkade glatt till folkmassan som samlats utanför gudstjänsten.
Carl Philip och Sofia vinkade glatt till folkmassan som samlats utanför gudstjänsten.

Hon hade utsläppta lockar och ett nytt hårband.

Victoria strålade i en klänning från Paule Ka som hon bar för första gången under besöket på Island 2014.

Annons

Läs mer: Svensk Damtidnings läsare: Så skulle kungafamiljen rösta i valet

Victoria återanvände sin klänning från Paule Ka.
Victoria återanvände sin klänning från Paule Ka.

Outfiten såg vi henne även bära under riksmötets öppnande för två år sedan. Så här såg det ut då:

Riksmötets öppnande 2016.
Riksmötets öppnande 2016.

Efter gudstjänsten förflyttade sig kungligheterna till riksdagen där kungen öppnade riksmötet. Och ikväll väntar en föreställning vid Stockholms konserthus. Under talet som kungen höll i riksdagen sa han bland annat:

Annons

– Ja, mycket har förändrats i Sverige under de gångna seklerna. Det demokratiska systemet och dess spelregler har fortsatt att utvecklas. I dag liksom för hundra år sedan är demokratin något som vi tillsammans har att vårda och värna. Inte bara på valdagen, utan varje dag. Och nu, liksom då, vilar ett särskilt ansvar på Er, valda representanter för Sveriges folk, sa han och fortsatte:

– Ärade ledamöter. Var och en av Er har fått medborgarnas förtroende att företräda dem här, i Sveriges riksdag. De som lever i Sverige i dag, men också de generationer som kommer efter; de är Era uppdragsgivare. De förväntar sig nu att Ni ska använda era kunskaper och erfarenheter till att verka för Sveriges bästa och för en god framtid för alla som lever här. Att som riksdagsledamot förvalta folkets förtroende – det är inte ett enkelt uppdrag. Men samtidigt ett av de viktigaste man kan ha. Det är också ett utsatt uppdrag. Många hundratals beslut ligger framför er. Vissa kommer att vara lätta att fatta. Andra svårare och mer komplicerade. Landets intressen ligger i Era händer. Jag önskar er kraft, mod och visdom i ert viktiga arbete.

Läs mer: Så styr kungen prinsessornas klädval på Riksmötet

Foto: Stella Pictures och IBL

Annons