Populärt: NYTT! Spel Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Marius Borg Höiby Norska kungahuset

Så blir kungaparets statsbesök i Tyskland

15 sep, 2016, 09:58
author Agneta Nisbeth
Agneta Nisbeth
Om några veckor får Tyskland hem sin svenska drottning. Det är kungaparets första statsbesök i landet på 23 år - och hysteri väntas uppstå.
Annons
Silvia-Ibl

Den 19 juni firade kungaparet 40 år som gifta och Silvia 40 år som drottning. Och festligheterna kring dessa händelser är inte över än. Nej, den 5 oktober fortsätter de det kungliga superåret med en resa till Tyskland. Drottningens kära hemland.

Resan sker i form av ett statsbesök och förutom kungaparet följer utrikesminister Margot Wallström och innovationsminister Mikael Damberg med. I vanliga fall är det endast en minister med på den här typen av resor men den här gången spänner Utrikesdepartementet bågen lite extra. Det här är nämligen kungaparets första tyska statsbesök på 23 år.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

– Detta år något som både kungen och drottningen ser fram emot väldigt mycket, säger hovets informationschef Margareta Thorgren.

Annons

Besöket ämnar stärka de politiska, kulturella och ekonomiska banden mellan länderna och dessutom pågår det längre än vanligt. Fyra städer, bestående av Berlin, Hamburg, Wittenberg och Leipzig, ska hinnas med. Till tyskarnas stora glädje. De betraktar ju nästan Silvia som sin egen drottning och vill förstås uppmärksamma hennes jubileum med pompa och ståt.

Kungaparet besökte tyska Aachen tidigare i somras. I oktober reser de till Tyskland igen, men den här gången är det statsbesök.
Kungaparet besökte tyska Aachen tidigare i somras. I oktober reser de till Tyskland igen, men den här gången är det statsbesök.

Statsbesöket börjar i Berlin där ambassadör Lars Danielsson tar emot kungaparet. Därefter ska de träffa en rad svenska företag men exakt vilka har hovet ännu inte kommunicerat.

– Det pågår en intensiv planering för statsbesöket och det kommer framöver klarna vilka programpunkter kungaparet ska ha under de fyra dagarna, fortsätter Margareta Thorgren.

En sak är dock säker. Det kommer råda fullkomlig hysteri när drottningen återigen besöker sitt älskade Tyskland och dess landsmän.

Av: Ellen Myrgård Lindén.

Foto: Ibl.

Annons