Så blir livet för Victoria och Daniel på Fågelbro
Lyx och flärd – men också orosmoln som trafikolyckor, sommarträngsel och illa skötta vägar.
Det är vad som väntar Victoria och Daniel på exklusiva Fågelbro i Värmdö kommun där de just nu bygger ett hus som värderas till minst 50 miljoner kronor.
Och så tycker de boende egentligen om att kronprinsessfamiljen flyttar in.
Det var förra sommaren som lokaltidningen Nacka Värmdö Posten avslöjade att kronprinsessan Victoria och prins Daniel köpt en fastighet med sjötomt på exklusiva Fågelbrolandet i Värmdö kommun.
Skärgårdskommunen Värmdö ligger strax utanför Stockholm och utgörs helt och hållet av öar där just Värmdö är den allra största. Men det finns också en rad andra stora öar som går att ta sig till med bil – däribland Ingarö, Djurö och just Fågelbrolandet.
– Där de har valt att köpa är ett av de dyraste områdena på Värmdö. Det finns några godbitar där det sällan säljs och där det finns mycket pengar. Just Fågelbrolandet är ett sådant område, har mäklaren Björn Ericsson, som driver Svensk Fastighetsförmedling på Värmdö, tidigare berättat för Svensk Damtidning.
Hur mycket Victoria och Daniel betalade för sjötomten är okänt. Men tio år innan de köpte den såldes den för 18 miljoner kronor, enligt bostadssajten Booli. I dag värderar sajten kronprinsessparets fastighet till 29 miljoner kronor – men det var i dess tidigare skick, med ett äldre fritidshus från 1930-talet.
Det är nu rivet och byggnation av nya hus på tomten pågår. Handlingar från Värmdö kommun visar att kronprinsessparet inte sparar på krutet – på den 1,6 hektar stora tomten ska det bli fyra nya byggnader.
”Alla byggnader har stående träpanel som målas med järnvitriol så att de blir silvergrå, fönstren är av trä och ska behandlas så att även de får en grå ton. Tak på huvudbyggnad och komplementbyggnad nr 1 är bevuxna med växter i form av sedumtak medan taken på komplementbyggnad nr 3 och komplementbyggnad nr4 är belagda med grå plåt. Terrasserna runt byggnaderna görs av grånat trä respektive betong”, står det i bygglovshandlingarna.
Dessutom ska det bli en pool – samtidigt som den gamla bryggan och sjöboden kommer att behållas. Runt fastigheten blir det ett 2,5 meter högt plank.
Grannhuset såldes för över 60 miljoner kronor
När allt är klart lär Victorias och Daniels fastighet vara värd uppåt 50 miljoner kronor.
– Kan man få 40–50 miljoner för ett ställe på Värmdö? Visst kan man det, alla gånger. Det är väl vad det bör ligga på för ett sådant ställe med sjötomt och ett normalstort hus. Tittar man på Fågelbro och Malma så är det bland de dyraste områdena på Värmdö. En sjötomt där säljs för mycket mer än en sjötomt i ett annat område, har mäklaren Björn Ericsson tidigare berättat.
Det är fullt realistiska siffror – ett av grannhusen såldes för några år sedan för svindlande 64,5 miljoner kronor. Det var ett av de allra dyraste husen som såldes i hela Sverige under det året.
Nu behöver ju inte Victoria och Daniel känna att de sticker ut särskilt mycket med sitt lyxiga sommarhus. I trakten har en rad stormrika personer valt att slå ned sin bopålar – inte minst HM-familjen.
HM-miljardären Stefan Persson, Sveriges rikaste man, har sitt sommarresidens på Fågelbrolandet och han är också en av de största markägarna i Värmdö kommun. Hans systerson Nils Tham och dennes hustru, Félice Jankell, har också ett sommarhus alldeles i närheten – enligt Expressen köptes huset för 55 miljoner kronor 2016 och sedan dess har åtskilliga miljoner plöjts ner i renoveringar och utbyggnader.
Ett stenkast bort, i alla fall fågelvägen, på andra sidan Brevikssundet ligget godset Breviks gård som i många år beboddes av Peter Wallenberg. Efter hans död 2015 tog sonen Jacob Wallenberg över Breviks gård.
Brottsligheten runt Victorias och Daniels sommarhus
Så hur blir då Victorias och Daniels liv på Fågelbro?
Välmående Värmdö är relativt lugnt och tryggt – trots sin omedelbara närhet till Stockholm. Visst har inbrottsligor härjat på kommunens öar men det är framför allt tätorter som Gustavsberg med mycket lägenheter och radhus som drabbats. De exklusiva villorna på landet är svårare att ta sig till obemärkt och dessutom har de ofta såväl murar som larmsystem.
Överlag har inbrotten minskat rejält de senaste åren i hela Värmdö kommun. Enligt lokaltidningen Mitt i Värmdö anmäldes 31 inbrott i villor eller radhus under 2021 – totalt anmäldes 53 inbrott eller inbrottsförsök i bostäder under det året.
Det kan jämföras med den högsta siffran under 00-talet – det var 2015 då 118 inbrott eller inbrottsförsök polisanmäldes i kommunen.
Däremot finns det andra orosmoment – inte minst trafiken. Under sommarhalvåret fördubblas Värmdös befolkning och belastningen på de i många fall små vägarna blir hög.
Farliga bilvägen – bland de mest olycksdrabbade
Viltolyckor är också vanliga – Värmdö är en av de värst drabbade kommunerna i Stockholms län i det hänseendet. 2021 inträffade 380 viltolyckor i kommunen varav 22 med älg, 38 med dovhjort och resten med rådjur enligt Mitt i Värmdö.
Enligt viltvårdaren Mikael Norgren är en av förklaringarna att folk kör alldeles för fort.
– De har inte en chans att hinna se om det springer upp ett rådjur på vägen, säger han till tidningen.
Länsväg 222, som går från Stockholm till Stavsnäs i Värmdö kommun och passerar Fågelbro, är hårt drabbad. Det berättar artisten Susie Päivärinta, ena halvan av Lili & Susie, för Svensk Damtidning.
Hon bor själv permanent på Fågelbro, i närheten av Victorias och Daniels sommarhus, sedan många år tillbaka.
– Väg 222 gillar jag inte, med alla viltolyckor. Det är en väg som verkligen måste ses över eftersom det är så mycket trafik på den. Folk kör ju som att det är en motorväg fast det är 70. Den är väldigt olycksdrabbad, den är inte rolig, säger Susie Päivärinta.
– Det finns ingen väggren och därför blir det stopp när det inträffar en olycka. Folk har svårt att hålla avstånd och köra vettigt. Det är många som flyttar ut och det blir mer och mer belastat och hastigheterna är höga. Det är en negativ grej med att bo här.
På det stora hela tror Susie att kronprinsessfamiljen kommer att trivas i området där det finns stora möjligheter för den som vill vara aktiv. Exklusiva Fågelbro Golf & Country Club, som Stefan Persson köpte för 100 miljoner kronor 2013, har förutom golf även tennisbanor och padel.
Stefan Perssons insats – stoppat bebyggelsen
Dessutom ligger flådiga Stall Fågelbro alldeles intill för den hästintresserade. På vintern brukar det också finnas längdskidspår på golfbanan.
– De gillar ju golf och att vara aktiva så jag tror att det blir ett jättebra ställe för dem, säger Susie Päivärinta.
– Personligen tycker jag att det är jättemysigt här men det blir lite för mycket folk på sommaren. Men många gillar ju att det är full fart på golfklubben och Victoria och Daniel har ju sjötomt så de kan välja om de vill vara sociala eller inte. Deras hus ligger ju jättefint, jag brukar gå förbi där de håller på och bygger när jag är ute med hunden.
Fågelbro har också mycket orörd natur – även det är tack vare Stefan Persson. HM-miljardären har köpt upp mark i området för att förhindra vidare exploatering.
– Grundtanken med samtliga markköp på Värmdö som jag gjort är att skapa ett öppet och levande skärgårdslandskap genom att omfatta naturvård, kulturmiljövård, idrottsanläggningar, jordbruk samt framtagande av natur- och kulturstigar. Allt sker i nära samarbete med Världsnaturfonden, har Stefan Persson sagt i ett uttalande.
Susie Päivärinta tycker att Persson har gjort mycket bra för Fågelbrolandet.
– Han har stoppat bebyggelsen, jag tycker nästan att det är för tätt på vissa ställen och det var jättebra att han kom in och köpte upp och sparar mark. Skärgården går ju aldrig att ersätta. Man ser på många andra ställen att bebyggelsen breder ut sig men det är väldigt viktigt att lämna de där andhålen, även för djur och miljö. Så det är väldigt bra att han låter det vara, det finns jättemycket fina områden, säger hon.
Så tycker grannarna om Victoria och Daniel
Eftersom Victoria och Daniel bor så nära, från Haga slott kör man till Fågelbro på mindre än en timme, lär de också utnyttja huset vintertid. Då finns dock en del att önska.
– De håller inte ordning på vägarna särskilt bra. Det är dåligt med sandning och skottning och sådant, säger Susie Päivärinta.
Finns det andra nackdelar med att bo där?
– Den privata vägen ut till 222:an är jättefarlig för barn och alla som måste ut till bussen varje dag. Den är väldigt trafikerad och farlig, det är en negativ sak om man bor här med barn som ska ta bussen. Gud, vad folk kör. Det är väldigt mycket hästar och golfbilar också, så det är många som trängs på den vägen.
– Sedan tycker vissa grannar, särkilt de äldre, att det är jobbigt att det är många som har väldigt fina hus här men som de utnyttjar ganska sällan. Det är tråkigt när många fina hus står tomma. Men det är väl lite ett sådant ställe, dit folk kommer på sommaren för att att spela golf och så bor de i stan eller utomlands resten av året.
Vad tycker grannarna om att kronprinsessfamiljen ska flytta in?
– Jag tycker att de är jättetrevliga, vi har spelat för kungafamiljen en massa gånger. Det är väl roligt men jag har aldrig varit speciellt intresserad av kungar och prinsessor, de är människor. Men många andra tycker att det är så här ”ooooh”. Men det är väl bra, de verkar väldigt ödmjuka och trevliga och det är alltid kul med trevliga människor på området, säger Susie Päivärinta.
Foto: TT