Populärt: Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Marius Borg Höiby Norska kungahuset

Så blir Victorias Solliden-sommar med Oscar och Estelle

11 jul, 2016, 06:00
AvJohanna Lejon
Få ställen på jorden har en lika stor plats i kronprinsessan Victorias hjärta som Öland, och Solliden. Hit, till det vita vackra sommarslottet, det karga Alvaret och de friska vindarna från Kalmarsund har kronprinsessan kommit ända sedan hon själv bara var några dagar gammal. Öland är Victorias trygghet, hennes hamn i stormen, hennes fristad.
Annons
Victoria

Här på Öland tog kronprinsessan sina första steg, här gick hon ut och roade sig med vännerna för första gången och här har hon alltid kunnat röra sig fritt, fått vara i fred, precis som vilken annan ung kvinna som helst. När hon och prins Daniel bildade familj var det en självklarhet för dem att bygga ett eget hus här, och 2013 stod så Villa Skönvik klart. Den vackra enplansvillan på 300 kvadratmeter är byggd i öländska naturmaterial och har ett stort trädäck, öppen spis och pool. De stora glaspartierna gör att kronprinsessfamiljen har utsikt över vattnet och bara ett stenkast bort finns slottet, och familjen.

Den här sommaren är förstås extra speciell, den här sommaren är nämligen Victorias första som tvåbarnsmor. Dessutom är det hennes första sommar som mamma till lille Oscar, hela kronprinsessfamiljens älskling och ögonsten. Äntligen har kronprinsessan det hon drömt om, en familj, ett syskon till Estelle. Lyckan är, förstås, fullständig. Och på Öland blir allt extra tydligt. Victoria minns sin barndoms somrar och vill återskapa dem, för sina barn. Just därför är det många traditioner som går i arv. Dagarna ser ut ungefär på samma sätt, nu som då. Familjen vaknar och tar det lugnt, därefter väntar ett besök hos hönsen.

Annons

– Det finns en viss ritual. Den börjar med hönsen och går sedan över till hästen och sedan tillbaka igen. Det älskar barnen. Sedan brukar kungen lägga nät med Estelle, har drottning Silvia berättat i en intervju med Expressen.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.
Victoria1

Just att plocka ägg hos hönsen är väldig uppskattat. Av mormor får Oscar och Estelle dessutom lära sig om blommorna, om vilka bär som går att äta (de solvarma hallonen är förstås favoriterna) och vilka kryddor som går att torka och använda i matlagningen. Tillsammans med moster Madeleine går de till stallet med småkusinerna Nicolas och Leonore. De större flickorna, Leonore och Estelle har själva ridit, flera gånger. Och sedan, som sagt, är det dags att lägga nät tillsammans med kungen. Ett äventyr som kronprinsessan Victoria själv minns, från sin egen barndom.

Annons

– Och somrarna på Öland, med fiskenät som skulle vittjas, att sitta där i båten med dig pappa, är ett av mina finaste minnen, sa kronprinsessan i det tal hon höll till sin far, kungen, i samband med att han fyllde 70 år i april.

Dagarna bjuder också på utflykter, både stora och små sådana. Estelle får ofta följa med in till Borgholm, och välja en glass från frysdisken på ICA Supermarket. Själv botaniserar Victoria i butikerna, gärna efter svala sommarplagg av svensk design. Under Kristi himmelfärdshelgen köpte hon både en Filippa K-blus på butiken Lavendel samt ett par svarta Ecco-sandaler på Nyströms skor. Sommarens efterrätter, jordgubbar såklart, köps i jordgubbsståndet på torget. Till Sandvik, knappt tre mil norr om Borgholm på Ölands västra sida, brukar kronprinsessfamiljen åka när de ska på lite längre utflykter. Här har de bland annat setts kasta macka, ni vet när man slänger platta stenar i vattnet så att de studsar över vattenytan. Ett annat utflyktsmål är Kalvhagen, som ligger i en gammal öländsk bondby, cirka 2,5 mil norr om Borgholm. Där kan man titta på djur, mysa och bara vara. I september har man dessutom en skördefest där kronprinsessan Victoria, prins Daniel och prinsessan Estelle brukar medverka.

Victoria-hund

För kronprinsessan och prins Daniel står förstås motion på schemat, också under sommarmånaderna. Man joggar gärna, både tillsammans med vagnen och var för sig. Favoritrundan går från Sollidens slott, genom skogen och ut på prinsessan Estelles promenad, den stig som Estelle fick i doppresent. Kronprinsessan promenerar dessutom gärna, med den blå BRIO-vagnen, upp mot kaffetorpet för att hälsa på parkens besökande. Ibland går hon tillsammans med svägerskan, prinsessan Sofia, och drottning Silvia. I vagnen jollrar en nöjd och glad liten Oscar, med de stora nyfikna ögonen vilande på den spännande lilla Dinglis-leksaken som hänger i suffletten.

Annons

Med två småbarn brukar Daniel och Victoria dela upp sig, antingen under förmiddagen eller under eftermiddagen. Estelle och Daniel gör ofta något tillsammans, ibland åker de till Ekereums golfbana. Det är nämligen inte bara Daniel som spelar golf numer, Estelle har också gått en kurs. Men för det mesta går livet sin gilla gång vid Villa skönvik. Extra speciellt är det förstås att “bara vara”, att njuta av ledigheten, Estelles sommarlov och att ta det lugnt tillsammans. Tiden går fort, särskilt med småbarn och Victoria vet att den bästa tiden, den är nu.

Av Johanna Lejon

Foto: Stella Pictures/IBL

Annons