Populärt: NYTT! Korsord Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Prinsessan Sofia Marius Borg Höiby

Så drabbas kungafamiljen av regeringskaoset

05 nov, 2018, 08:00
author Helena Wiklund
Helena Wiklund
Tipsa oss!
kungafamiljen
Tänk dig att du ska ha 400 personer på middag - med kort varsel och i en redan fullspäckad kalender. Ingen lätt uppgift, ens för kungafamiljen och hovet.
Annons

Två månader har gått sedan valet och ingen ny regering finns i sikte. Ett faktum som får sina konsekvenser även för kungafamiljen som måste stå standby, mitt i det intensiva höstschemat med flera långa resor och ett inkommande statsbesök.

– Det ska ju bli en skifteskonselj på Kungliga slottet som vi planerar för, men som vi inte vet när den kan äga rum. Men vi har självklart en beredskap kring regeringsbildningen, säger hovets informationschef Margareta Thorgren till Svensk Damtidning.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.
Den komplicerade regeringsbildningen innebär en oviss väntan även för kungaparet.
Den komplicerade regeringsbildningen innebär en oviss väntan för kungaparet.

Så snart Sverige har en ny regering måste kungen nämligen vara redo att med kort varsel leda skifteskonseljen – det är först då som det formella regeringsskiftet kan äga rum. Kungen är konseljens ordförande och kronprinsessan Victoria sitter alltid vid hans sida.

Annons
Kungen, kronprinsessan Victoria, statsminister Stefan Löfven och dåvarande talmannen Urban Ahlin vid skifteskonseljen efter 2014 års val. Då ägde den rum redan den första veckan i oktober, precis som efter valen 2010 och 2006..
Kungen, kronprinsessan Victoria, statsminister Stefan Löfven och dåvarande talmannen Urban Ahlin vid skifteskonseljen 2014. Då ägde den rum redan den första veckan i oktober, precis som efter valen 2010 och 2006.

Läs mer: Hovet: ”Därför reser drottning Silvia till Brasilien”

Vid skifteskonseljen hälsar kungen och kronprinsessan på de nya statsråden, och talmannen informerar om regeringsbildningen och sedan konstaterar kungen att regeringsskifte enligt 6 kap. 4 § i regeringsformen har skett. Och därefter brukar kungaparet bjuda på konseljlunch i Prinsessan Sibyllas våning.
Talmannen informerar om regeringsbildningen och sedan konstaterar kungen att ett regeringsskifte har skett. Därefter väntar konseljlunchen i Prinsessan Sibyllas våning.
Skifteskonseljerna har ägt rum i konseljsalen på Stockholms slott sedan 1870. Och innan dess var detta Gustaf III:s matsal. Här leder Gustav VI Adolf skifteskonseljen år 1966.
Samma rum 1966, med Gustav VI Adolf som konseljens ordförande. Titta noga så ser du att precis allting är sig likt. Skifteskonseljerna har ju ägt rum här i konseljsalen på Stockholms slott sedan år 1870.

”Det finns en joker i leken”

Men det finns ännu en joker i leken – direkt efter konseljen måste hovet rivstarta planeringen för riksdagssupén som hålls på slottet efter varje val.

Annons

– Då bjuder kungaparet in alla de 349 riksdagsledamöterna, riksdagens ledning med talmännen samt regeringen, så det är en stor tillställning, med 400 personer ungefär, sa förste hovmarskalk Mats Nilsson till Svensk Damtidning tidigare i år.

Kronprinsessan Victoria hälsar på statsminister Stefan Löfven vid riksdagssupén 2014.
Kronprinsessan Victoria hälsar på statsminister Stefan Löfven vid riksdagssupén 2014.
Kungafamiljen tar emot sina gäster i Ordenssalarna, och sedan är det dukat överallt i slottets festvåning -  annars skulle inte de 400 gästerna få plats.
Kungafamiljen tar emot sina gäster i Serafimersalen. Det brukar vara dukat överallt i slottets festvåning –  annars skulle inte de 400 gästerna få plats!

Efter de två senaste valen har riksdagssupén ägt rum runt den 21 respektive den 24 november, och får Sverige bara en regering så finns det hopp: I skrivande stund har kungen tomt i kalendern efter den 22 november.

Annons
Prins Carl Philip hälsar på Annie Lööf vid riksdagssupén 2014.
Prins Carl Philip välkomnar Annie Lööf vid riksdagssupén 2014.

Läs mer: Kunglig glans i Serafimersalen

Foto: TT, Ibl

Annons