Så drabbas kungafamiljen av regeringskaoset
Två månader har gått sedan valet och ingen ny regering finns i sikte. Ett faktum som får sina konsekvenser även för kungafamiljen som måste stå standby, mitt i det intensiva höstschemat med flera långa resor och ett inkommande statsbesök.
– Det ska ju bli en skifteskonselj på Kungliga slottet som vi planerar för, men som vi inte vet när den kan äga rum. Men vi har självklart en beredskap kring regeringsbildningen, säger hovets informationschef Margareta Thorgren till Svensk Damtidning.
Så snart Sverige har en ny regering måste kungen nämligen vara redo att med kort varsel leda skifteskonseljen – det är först då som det formella regeringsskiftet kan äga rum. Kungen är konseljens ordförande och kronprinsessan Victoria sitter alltid vid hans sida.
Läs mer: Hovet: ”Därför reser drottning Silvia till Brasilien”
”Det finns en joker i leken”
Men det finns ännu en joker i leken – direkt efter konseljen måste hovet rivstarta planeringen för riksdagssupén som hålls på slottet efter varje val.
– Då bjuder kungaparet in alla de 349 riksdagsledamöterna, riksdagens ledning med talmännen samt regeringen, så det är en stor tillställning, med 400 personer ungefär, sa förste hovmarskalk Mats Nilsson till Svensk Damtidning tidigare i år.
Efter de två senaste valen har riksdagssupén ägt rum runt den 21 respektive den 24 november, och får Sverige bara en regering så finns det hopp: I skrivande stund har kungen tomt i kalendern efter den 22 november.
Läs mer: Kunglig glans i Serafimersalen
Foto: TT, Ibl