Så engagerar sig kungafamiljen i cancerfrågan
Kungafamiljen har på nära håll upplevt cancer vid ett flertal tillfällen. Nu har kungens syster, prinsessan Christina, drabbats, igen. 2010 fick hon bröstcancer och nu, 2016, har hon fått kronisk blodcancer.
Kungafamiljen är engagerade i cancerfrågan och har vid flera tillfällen lyft ämnet och talat om det. För flera år sedan, 2003, ställde drottningen upp och intervjuades av Brofästet, bröstcancer-föreningarnas riksorganisations tidning. Där talade Silvia om sina upplevelser.
– Två av mina närmaste väninnor har drabbats. Och hos dem har jag personligen fått uppleva hur olika vi handskas med sjukdomen. Min ena väninna får styrka i att prata om sin oro och sina tankar. Hon möter både sjukdomen och sin omgivnings reaktioner på ett helt naturligt öppet sätt, säger drottningen och fortsätter:
– Men min andra väninna har inte den möjligheten. Hon orkar inte, kan inte vara öppen och bär det mesta inom sig. Bara den allra närmaste kretsen vet vad hon går igenom.
I intervjun poängterade Silvia hur viktigt det är att kvinnor kontrollerar sina bröst – både själva och på sjukhus.
– Jag tycker att det är mycket viktigt att vi regelbundet mammograferar oss. Jag vet att mammografi ifrågasätts i några länder, men i Sverige har vi ju kommit fram till att det räddar många kvinnor när man i ett tidigt skede hittar tumörer via röntgen. Detta är en effektiv undersökning som vi absolut inte ska slarva med.
Också i år valde Silvia att tala om cancer igen, i samband med Internationella barncancerdagen.
– Det är dagligen så många barn över hela världen som insjuknar i cancer. 700 barn får i dag diagnosen cancer. I morgon ytterligare 700 barn, sa hon då.
Hon fortsatte:
– Vi har alla ett ansvar att hjälpa till. Det som gäller är att man lyssnar på barnen och uppmärksammar barncancer så att forskningen intensifieras och drivs framåt.
Lösningen är också att tala om det, menar drottningen.
– Uppmärksamma. Uppmärksamma problemet som finns. Det är världsomspännande och det betyder att vi alla måste arbeta med det.
I intervjun, som gjordes av Expressen, talade hon om sina egna erfarenheter.
– Ja, inte av barncancer, en annan form av cancer, sa drottningen och fortsatte.
– Många familjer drabbas av cancer. Även jag. Min yngste bror dog i cancer. Tyvärr.
I år är det tio år sedan Silvias bror Jörg Sommerlath somnade in i sviterna av strupcancer på ett sjukhus i Aachen.
– Det är en djup sorg som alltid finns där, men den ger också kraft att kämpa vidare och kämpa med andra och göra vad man kan.
Och gör vad hon kan, det gör drottningen. Också kronprinsessan är engagerad. Hon är beskyddare av Rosa bandet och frontar varje år kampanjen mot bröstcancer.
Av: Johanna Lejon.
Foto: Rosa Bandet.