Populärt: Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Marius Borg Höiby Norska kungahuset

Så fick prinsessan Sofias pappa sin lyxlägenhet – hemliga gräddfilen

08 okt, 2024, 10:00
Erik Hellqvist
TT
Erik Hellqvist använde sig av en speciell väg för att hitta sin lyxlägenhet.
Annons

Expressen var först med att rapportera att prinsessan Sofias pappa Erik Hellqvist sedan i början av augusti står skriven på en adress på Djurgården. Hans hustru Marie Hellqvist är fortfarande skriven i Älvdalen, något som hovet förklarade för Svensk Damtidning på följande vis:

– Det stämmer: Prinsessan Sofias föräldrar har två boenden tillsammans, ett i Älvdalen och ett i Stockholm. I övrigt kommenterar inte hovet privata boenden, säger informationschef Margareta Thorgren.

Sofias pappa har flyttat till Stockholm • Victoria tar över – här är nya jobbet • Prinsessans stora gravidlycka – 3 kungliga snackisar från vecka 40!Brand logo
Sofias pappa har flyttat till Stockholm • Victoria tar över – här är nya jobbet • Prinsessans stora gravidlycka – 3 kungliga snackisar från vecka 40!

Så fick prinsessan Sofias pappa Erik Hellqvist sin bostad

Erik Hellqvist
Erik fick jackpot på bostadsmarknaden! TT

Men hur gick det då till när Erik fick sin lyxlägenhet på en av Stockholms mest exklusiva adresser? Sofias pappa var tvungen att gå genom Staffan Larsson, ståthållare och ansvarig för den kungliga dispositionsrätten.

Annons

– De 350 bostäderna som kungahuset förfogar över ska gå till de 350 anställda inom hovet eller kungafamiljen, säger Staffan Larsson i en intervju med magasinet Hem & hyra.

Det är en rad olika faktorer som spelar in och det är många som ansöker om att få bo i bostäderna som Staffan förfogar över.

– Hur många år personen har varit anställd inom hovet är viktigt, sedan ser vi positivt på om personen har en bostad hos oss som de kan lämna i byte. Vi väger också in den sökande personens betydelse för verksamheten, eller om det till exempel är viktigt att personen bor nära en specifik fastighet. Men vi tar också hänsyn till privata omständigheter till exempel om den sökande behöver bostaden på grund av skilsmässa och om det finns barn med i bilden. Det är ett pussel att komma fram till vem som ska få bostaden, säger han.

Erik Hellqvist fick ja – andra fick nej

Erik fick alltså ja av Staffan. Men den sistnämnde tvingas också nobba många, många intressenter.

– Det händer då och då att kulturpersonligheter ringer mig och frågar om möjligheten att få en bostad. Vi får också enstaka brev från allmänheten som vill ha en bostad. En sådan tilldelning sker i princip aldrig, utan bostäderna fördelas till de anställda eller till kungafamiljen, säger Staffan.

Annons