Så fördelas arvet efter prins Philip – sprickan i familjen riskerar bli djupare
Vad ska hända med den brittiska kungafamiljen efter prins Philips bortgång? Hur fördelas titlar, slott och ekonomiska tillgångar? Att ett arv orsakar konflikter inom familjen är inte ovanligt. Och det är inte vad familjen behöver just nu.
I 74 år fanns prins Philip som en enande, stabiliserande kraft i såväl det brittiska imperiet som i sin familj. En lojal, trofast slitvarg som alltid har satt familjen främst. Ett tydligt tecken på detta är att både prinsessan Annes dotter Zara Tindall och prins Andrews dotter prinsessan Eugenie har valt att namnge sina nyligen födda söner efter prins Philip; de har fått namnen Lucas Philip respektive August Philip. Men nu är prins Philip borta, och han lämnar efter sig en familj i kris.
När det kommer till den ekonomiska biten är det dock ingen kris. Är man född ”dubbelprins” – av både Grekland och Danmark – och gift med en av världens mest förmögna kungligheter så dör man inte fattig. Men hur rik var egentligen hertigen av Edinburgh och hur fördelas arvet? Vem får vad, vem missgynnas och vem gynnas? I värsta fall kan arvet efter prins Philip rentav spä på misshälligheterna i familjen...
Prins Philips förmögenhet
Inför bröllopet 1947 utnämndes löjtnant Philip Mountbatten formellt till hertig av Edinburgh, jarl av Merioneth och baron av Greenwich och fick även titeln Hans kungliga höghet – men prins blev han först tio år senare. Förutom sina kungliga titlar hade prins Philip givetvis även en hel del ekonomiska tillgångar. Så hur mycket var prins Philip god för, och vad händer nu med hans tillgångar? Ja, till att börja med hade prins Philip faktiskt vad man kan kalla en lön. Som drottningens make fick prins Philip del av apanaget, som betalas av brittiska skattebetalare, på cirka 5 miljoner kronor årligen.
Det är oklart om prins Philip fick fortsatt del av apanaget även efter sin pensionering 2017, men oavsett detta gick det förstås ingen nöd på honom. Han hade livet ut tillgång till avkastningen från en privat investeringsportfölj med fastigheter, mark och andra tillgångar som inrättades av hertigdömet Lancaster 1399. Tillsammans med sin hustru hade prins Philip också tillgång till en portfölj med aktier, mark och fastigheter som drottningens familj ärvt; där bland annat slotten Balmoral i Skottland och Sandringham i England ingick. Paret ägde också gemensamt en mängd exklusiv konst.
Även om prins Philip i hela sitt liv stod i skuggan av sin rika och mäktiga fru var han alltså en mycket välbeställd man. När han nyligen gick bort i en ålder av 99 år anses hans nettoförmögenhet ha uppgått till ett nettovärde om cirka 300 miljoner kronor, enligt Celebrity Net Worth.
Vem ärver prins Philip?
Vem kommer då att ärva prins Philips tillgångar? Ja, enligt alla bedömningar kommer drottningen att sitta kvar i orubbat bo så länge hon lever. Men när hon en gång går bort kommer parets fyra barn; prins Charles, 72, prinsessan Anne, 70, prins Andrew, 61, och prins Edward, 57, att ärva i princip allt, bortsett från att olika trotjänare vid hovet säkert kan räkna med något som tack för trogen tjänst.
Men exakt HUR arvet ska fördelas kan bli ett problem. Det är exempelvis svårt att värdera ett slott i pengar, dessutom spelar ju sådant som affektionsvärde en stor roll. Alla barnen och barnbarnen har en stark relation till drottningens privata slott; Sandringham, där familjen alltid firar jul, och Balmoral, där drottningen tillbringar somrarna och gärna tar emot besök. Alla vill säkert ha fortsatt tillgång till dessa platser, men ett delat ägande är inte troligt. Någon kommer alltså att bli besviken.
Sedan har vi ju också det faktum att prins Charles är tronföljare och därmed har ett större behov än sina syskon att leva ståndsmässigt. Men ska det verkligen betyda att han gynnas även när det gäller föräldrarnas privata förmögenhet? Upplagt för konflikt, alltså!
LÄS MER! Drottning Elizabeths chockerande beslut – hon stoppas från begravningen