Så går en kunglig förlossning till – eget rum reserveras 2 veckor i förväg
Här är skillnaderna!
Prinsessan Sofia har fött sitt tredje barn – sonen Julian – och även denna gång ägde förlossningen rum på Danderyds sjukhus. Att kungligheter föder på allmänna sjukhus är något relativt nytt – drottning Silvia födde visserligen Victoria på Karolinska sjukhuset, men Carl Philip och Madeleine såg dagens ljus hemma på slottet. Skälet till att man förr föredrog att föda hemma hängde ihop med en strävan att skilja ut sig från folket.
Sofia och Carl Philip tänkte annorlunda
Så tänker inte dagens moderna, kungliga föräldrar – även om det givetvis finns skillnader mellan deras förlossningar och andras. Sophia Brismar Wendel är överläkare på förlossningsavdelningen på Danderyds sjukhus och hon var med vid Sofias två första förlossningar, tillsammans med barnmorskan Anna Ståhl. Även prinsessan Madeleine hade hjälp av Sophia Brismar Wendel när hon födde Nicolas. Sophia avslöjade då att det är prinsessorna själva som fått önska vårdpersonal, och att det är något som alla kan göra, berättar hon i Reform.
– Ja, det kan man i princip göra. Om man har har träffat en doktor eller barnmorska på en mödravårdscentral så kan man önska att den personen ska hjälpa till vid förlossningen. Då kan man komma överens om det.
Det måste finnas ”rimliga skäl”
Sophia Brismar Wendel och barnmorskan Anna Ståhl hade kontakt med prinsessan Sofia i god tid före förlossningen, och de var faktiskt även bjudna på dopet.
Kan alltså vem som helst förhandsboka ett vårdteam inför en förlossning? Nja, så enkelt är det förstås inte – det måste finnas ”rimliga skäl” till att man ska ha ett visst team. Bevekelsegrunderna i det här fallet är den massmediala uppmärksamheten och den personliga säkerheten kring exempelvis ankomsten till sjukhuset. För att garantera detta är det bäst att ha en begränsad mängd personer som har möjlighet att gå in på rummet, läsa journalen och se hur förloppet utvecklar sig. Sedan finns förstås också säkerheten på sjukhuset att ta hänsyn till, och upplägget utformas i samarbete med Säpo.
Men exakt när ett barn ska födas vet man ju sällan. Hur gör man då för att försäkra sig om att allt står redo? Ja, man bokar helt enkelt upp ett förlossningsrum i god tid i förväg. Inför förlossningen av Estelle reserverades ett rum två veckor före beräknat förlossningsdatum på Karolinska Universitetssjukhuset. Men sjukhusledningen menade att eftersom man öppnade upp ett annat rum under tiden betydde det inte någon egentlig skillnad för alla andra föderskor.
”Det var vårt beslut”
Förlossningsläkaren Lennart Nordström, som bokades av Victoria och Daniel i ett tidigt skede, berättade:
– Det var vårt beslut, vi kunde inte låta en officiell person komma och sätta sig ett väntrum.
Inte heller under graviditeten sitter en prinsessa i ett väntrum, istället kommer barnmorskor och läkare till hemmet. Även kungafamiljens livmedikus är ofta inblandad.
Men i övrigt följer de samma program och gör samma tester som alla andra föräldrar och ställs inför samma val om något verkar annorlunda eller avvikande. I detta är de som vilket par som helst, både när det gäller glädje och förväntan eller eventuell oro.
LÄS MER: Hemliga spelet bakom Sofias gravidbesked
LÄS MER: Så blir prinsessan Sofias gravidliv – och förlossning