Så gick det till när prins Carl Philip föddes
Det var en harmonisk tid i väntan på andra barnet för kungaparet. En dryg månad före förlossningen var de på statsbesök i Tyskland, men annars gick de mest i väntans tider. Helgerna tillbringades på idylliska Stenhammar.
Victoria hade fötts på Karolinska sjukhuset, knappt två år tidigare. Men den här gången hade drottningen bestämt sig för en förlossning hemma på Stockholms slott. I juni skulle babyn anlända. Så när kungen for till Mainau för att fira Lennart Bernadottes 70-årsdag ringde inga varningsklockor, han skulle ju hinna hem i god tid till den nye familjemedlemmens ankomst. Men ack vad alla bedrog sig.
Då föddes prins Carl Philip
Klockan tre på morgonen, natten till den 13 maj var det dags. Silvia väckte åldfrun Nenne Björnberg som larmade förlossningsteamet med professor Ulf Borell i spetsen. Och på Mainau ringde telefonen i arla morgonstund.
– Söndagsmorgonen blev lite hektisk. Vi väcktes tidigt av meddelandet från Stockholm att babyn var på väg. Inom en halvtimme satt kungen och jag i bilen på väg till flygplatsen. Här på Mainau är vi vana att organisera snabbt som synden, skrattade Lennart när han berättade om morgonen för Svensk Damtidning.
Kung Carl Gustaf missade Carl Philips födsel
Men vad hjälpte det. Först klockan halv 1 var kungen tillbaka på Stockholms slott. Då var lille Carl Philip redan flera timmar gammal. Klockan 7.20 föddes prinsen, 2 800 gram tung och 47 centimeter lång. Förutom kvinnoklinikens förlossningschef närvarade även narkosläkaren Lars Irestedt och barnmorskorna Maj-Lis Westling och Helene Carls i förlossningssalen som ställts i ordning på slottet.
– Allt gick bra och det var inte några konstigheter, mindes Lars många år senare i ett samtal med Svensk Damtidnings chefredaktör Johan T Lindwall. Lars avslöjade också en annan kul detalj från födseln.
– Vi hade före förlossningen tänkt på allt, förutom en sak. När Carl Philip var född och vi skulle väga honom upptäckte vi att vi hade glömt att ta med en våg från sjukhuset. Vad vi gjorde? Vi rekvirerade en våg från det kungliga köket inne på slottet. Det är ju en lite rolig incident som man ändå kan berätta så här många år senare.
Först att få träffa lillprinsen var prins Bertil som kom redan klockan 11. Senare på dagen gjorde han ytterligare en visit, då tillsammans med hustrun Lilian som hastat hem från London.
– Det är en fin och söt pojke, försäkrade prinsparet.
Samma sak sade Ulf Borell, uppflugen på en pall i Västra valvet, när det framåt eftermiddagen äntligen var dags för presskonferens.
– Det är en fin liten pojke. Han är söt och har något hår, sa Ulf Borell.
Såväl de 42 salutskotten som presskonferensen dröjde. Pappan måste ju hinna hem från Tyskland först. När kommunikén väl släpptes hade också storasyster Victoria fått titta på nytillskottet.
– Det var hennes pappa som visade henne lillebror när han kom hem, berättade Nenne Björnberg för Svensk Damtidning.
Namnen tillkännagavs under en konselj. Carl Philip Edmund Bertil. Carl efter pappa, Philip efter Karl IX:s son som fått namnge Filipstad, Edmund efter kungens far och Bertil efter prins Bertil. Och så blev lillen också hertig av Värmland, en titel som vilat sedan Gustaf V hade haft den.
Carl Philip föddes ju också som kronprins. Men det var på lånad tid. Den 1 januari 1980 skulle en ny lag träda i kraft som skulle göra Victoria till kronprinsessa, och reducera Carl Philip till att ”bara” vara prins.
Foto: TT