Så gjorde prins Carl Philip en hjälteinsats vid Årets Kock 2018
Förra året var det Johan Backéus som blev Årets Kock 2017. Han vann med juryns motivering: “Vinnaren har lyckats exceptionellt bra att skapa väl utvecklade rätter med balanserade smaker, god finnish och prov på tekniskt kunnande. Rätterna ger en god eftersmak som dröjer sig kvar länge i munnen.” Nu var det dags igen.
I helgen gick tävlingen åter av stapeln. På plats i Kungliga Tennishallen på Östermalm i Stockholm fanns prins Carl Philip, som smakade av rätterna och noterade sitt betyg. Det var en glad och stundtals koncentrerad prins som deltog i årets omgång av Årets kock i helgen. Och efter två dagars utslagningsrundor var det på lördagsmorgonen bara fyra kockar kvar i tävlingen: Martin Moses, SK Mat & Människor i Göteborg, Magnus Persson, Stureplansgruppen, David Lundqvist och Ludwig Tjörnemo, Operakällaren i Stockholm.
Vinnaren blev David Lundqvist, som gjorde segergest i ett regn av festlig konfetti. Anspänningen och nervositeten släppte och ögonen tårades av lycka.
– Äntligen! Jag har ett fantastiskt år framför mig, sade en lycklig David Lundqvist, som är från Orust men har sin arbetsplats på Grand Hotel i Saltsjöbaden öster om Stockholm.
Årets Kock 2018 hissades och firades och fick medaljen hängd runt halsen av prins Carl Philip. David Lundqvist förklarade hur han kände:
– Det känns helt fantastiskt, jättejätteroligt!
Vad är då Årets Kock? Det är en tävling som startade år 1983 av mejeriföretagens branschorganisation Svensk Mjölk tillsammans med Gastronomiska Akademien och Tore Wretman.
Årets Kock ska lyfta matlagningen
På Årets Kock egen hemsida kan man läsa att målet var att öka intresset för gastronomi, lyfta kockyrkets status och även det skandinaviska kökets renommé.
– Tack vare tävlingen har debatten kring mat lyfts till rampljuset och skapat en mötesplats för branschen och matintresserad allmänhet. På finalen är alla i branschen välkomna, kockar, elever, lärare från restaurangskolor liksom politiker och representanter från olika organisationer och självklart allmänheten, står det att läsa.
Många kända kockar har vunnit
Det betyder otroligt mycket att både delta och vinna Årets Kock. Vi har kunnat se några av branschens största namn tävla. Men det är inte bara vinnarna som sticker ut. Melker Andersson och Tina Nordström har båda varit nära målsnöret och tagit varsin silvermedalj. Förutom att lyfta ett par stjärnor i branschen har det svenska matundret sedan 80-talet ökat antalet studerande i Sverige inom gastronomi från cirka 2 000 till dagens dryga 30 000. Och under lördagseftermiddagen fick de i finalen bland annat visa upp sina kunskaper i att öppna ostron, namnge ostsorter samt laga den smarrigaste rätten på svensk kyckling; den enda tävlingsuppgiften i finalen som var känd på förhand.
Liksom kung Carl Gustaf är prins Carl Philip både matkunnig och road av mat och matlagning. Svensk Damtidning träffade nyligen stjärnkocken Leif Mannerström, som berättade just det, att kungen är riktigt kunnig i köket. Mannerström och Carl XVI Gustaf har lagat några paradrätter ihop. Fisk är en av regentens favoriter. Men även prins Carl Philip är förtjust i havets läckerheter.
Prins Carl Philip var inte bara hedersdomare i den eminenta tävlingen. Han gjorde också en hjälteinsats.
Prins Carl Philip tröstade
Expressen berättar att förtvivlan var stor hos kocken Magnus Perssons nioåriga dotter Wilma, när pappa inte vann Årets Kock. Wilma hade gått och spänt sig inför tävlingen. När det väl var över släppte allt och tårarna kom. Men sorgen blev snart till lycka – då prins Carl Philip kom fram och tröstade. Men efter mötet med prinsen kändes det hela lite bättre.
– Det var ju jättestort för en nioåring, säger Magnus Persson.
Foto: Stella Pictures, IBL