Populärt: NYTT! Korsord Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Prinsessan Sofia Marius Borg Höiby

Så hamnade Bernadotte-rubinerna i Marys juvelskrin

27 feb, 2019, 16:00
Ja, nog kan kungliga smycken vara mycket beresta alltid. De underbara ädelstenarna som i dag strålar på Marys mörka hår är ursprungligen från Frankrike. Men hur hamnade de i den danska kronprinsessans juvelskrin? Nu kan vi berätta allt om de äventyrliga rubinerna.
Annons

Den vackra rubin- och diamantparyr, som vid högtidliga tillfällen kan ses på danska kronprinsessan Mary, är mer än 200 år gammal. Den gjordes i Paris till Napoleons kröning 1804. Men vem var den ursprungliga ägarinnan av dessa makalösa juveler?

Mary i tiara

 

Jag frågade smyckesexpert Kristina af Klinteberg i Lund, som skrivit boken “Smycken som huvudsak”.

Kristina af Klinteberg

– Den som smyckena ursprungligen gjordes till var Desirée Bernadotte, blivande svenska drottningen Desideria. Och det var hon som tog med sig juvelerna till Sverige. När hon först använde dem fanns ingen diademställning, utan lösa ”blombuketter” sattes i håruppsättningen. Den fasta skenan har alltså tillkommit senare. Tittar man noga ser man att det ska föreställa vinbärsblad med klasar av röda bär. Bären är små utsökta rubiner.

Annons

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.
Kronprinsessan Mary

Tidigt 1800-tal var det vanligt i smyckesdesignen att färgade stenar omgavs av gnistrande diamanter. Och tänker man efter är det ett logiskt val. Diamanterna hjälper till att få de mörkare stenarna att skimra plus att mörka stenar direkt mot ett mörkt hår kan nära nog försvinna.

Hade ingen dotter

Drottning Desideria hade ingen egen dotter att lämna smyckesuppsättningen vidare till utan lämnade dem till sin svärdotter drottning Josefina, som i sin tur gav dem till Karl XV:s enda barn.

Annons
Drottning Desideria
Drottning Desideria (1777-1860), svensk-norsk drottning. Gemål till Karl XIV Johan

Ärvde franska rubiner

Det var därmed prinsessan Lovisa som fick ärva de franska rubinerna. Eftersom hon gifte sig med kronprinsen av Danmark, blivande Frederik XIII, var det till Danmark smyckena kom. Drottning Josefina tyckte det passade så väl eftersom smyckena går i de danska färgerna. Och i Danmark har de blivit kvar. Men där har de även burits flitigt av en annan Bernadotte-ättling från Sverige; prinsessan Ingrid, kungens faster. Hon blev genom sitt äktenskap med blivande Frederik IX först dansk kronprinsessa och sedan dansk ”dronning”.

Annons
Drottning Ingrid
Stockholm 24 maj 1935 inför prinsessan Ingrids bröllop med kronprins Frederik av Danmark – som sedermera blev drottning Ingrid och kung Frederik IX

Drottning Ingrid i sin tur lämnade dem till nästa kronprins Frederik att bäras av hans hustru och det är ingen mindre än dagens kronprinsessa Mary.

Vinbärsdesign

Smyckena har gjorts om ett flertal gånger och senast häromåret, 2017, gjordes den senaste omarbetningen av diademet. Just diadem – särskilt om de har fasta skenor – behöver ofta anpassas efter en dams huvudform.  Men stenarna och vinbärsdesignen är de samma, för ingen kan väl tänka sig något vackrare?

Annons
Mary i rubiner

I paryren ingår i dag diadem, hårnålar, halsband, örhängen, brosch, armband och en nytillkommen ring.

Läs mer:

Hemligheten bakom bortglömda ståldiademen

Foto: TT, Privat

 

Annons