Populärt: Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Marius Borg Höiby Norska kungahuset

Så inreds den kungliga barnkammaren

15 mar, 2016, 06:00
AvJohanna Lejon
Annons
Cp1

Snart fylls det gröna huset på Blockhusudden av joller och babyskrik. Om bara veckor föds nästa Baby Bernadotte och Sofia och Carl Philip blir äntligen föräldrar till en liten prins eller prinsessa. Men redan nu har förstås förberedelserna börjat. Den inreds och piffas, “boas” och fluffas. Allt ska vara klart när babyn anländer. Men vad bör de tänka på när de inreder barnkammaren? Och vad är det för trender som gäller just nu? Svensk Damtidning har talat med Ida Ahlström, inredare och homestagingkonsult. Ida ligger bland annat bakom inredningen hemma hos Isabella “Blondinbella” Löwengrip Spångberg och har inrett hennes och Odd Spångbergs barns rum.

– Rummet för ett nyfött barn behöver inte inredas som ett lekrum på direkten, utan tänk mer på vad ni som föräldrar behöver i detta rum. Kanske en skön fåtölj att amma i, skötbord, förvaring av barnkläderna, bra belysning i form utav en taklampa samt dekorationsbelysning utspritt i rummet. Sedan addera detaljer som gör rummet mysigt som gardiner och en stor mjuk matta som även dämpar ljudnivån, tavlor och andra små detaljer. Ta gärna också in något i trä, som ger en värmande känsla, säger Ida Ahlström.
Finns det något man inte ska göra?

Annons

– Jag tycker inte att det finns något som är varken rätt eller fel när man ska inreda. Låt bara fantasin flöda med både färg och form, och skapa ett mysigt och lekfullt barnrum som man tror att barnet kommer att trivas i. Men om jag ska nämna en sak man kan tänka på, så är det är att ha möblerna mer i barnens nivå. Med det menar jag att inte använda för höga möbler, det kan kännas obehagligt att ha nära barnet. Om man väljer att ha det är det naturligtvis viktigt att förankra dessa i väggen för att förhindra olyckor som kan uppstå när barnet börjar krypa och vill utforska sitt rum.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.
Cp2


Har du några tips och råd att ge Sofia och Carl Philip när de nu ska inreda barnkammaren?

– Försök att tänka långsiktigt. Välj till exempel en spjälsäng som även går att göra till växasäng när barnet blir äldre. Välj dimmer på alla ljuskällor i rummet. Man ångrar sig lätt när man väl står där och ska amma/natta barnet, då är det skönt att ha ett behagligt ljus som man själv kan justera.
Vad vill “alla” ha just nu? Märken, speciella möbler, tapet, färgsättning osv? Vad är det trendigaste?

Annons

– Trenden som man kan se i barnrum idag är att det är mycket grått i färgsättningen, och det kan vara smart att börja så när man inte vet om det skall bli en flicka eller pojke. Då är det sedan lätt att addera en accentfärg, så som blått, grönt, lila eller rosa. Vi ser också mycket moln mönster, både på textilier samt tapeter. Djurtemat är också populärt, det kan vara allt ifrån ett kaningosedjur, en träleksak i elefant, pandatavla till rådjurskudde, ja listan kan göras lång.

Ida
Ida Ahlström.

Hur inreder Victoria och Daniel samt Sofia och Carl Philip sina barns barnkammare?

– Om jag får gissa så tror jag att det finns en hel del ärvda ting som de kommer inreda barnkammaren med, så som möbler och leksaker som de själva hade när de var små. Men jag tror ändå att både Victoria och Daniel, och Sofia och Carl Philip vill sätta sin egen stil på rummen och väljer några nya moderna möbler och detaljer. Inte helt omöjligt med någon detalj med moln mönster samt kanske någon detalj i mässing som gestaltar en lyxig känsla i rummet.

Cp3

Av Johanna Lejon

Foto: Stella Pictures

 

Annons