Så lever mystiken kring Fabergés smycken vidare
Ädelstenar är som kärlek. De behöver ingen presentation, endast ett ögonkast för att se om man matchar. När det gäller det ovanliga akvamarin – och briljantdiademet från Fabergé 1904 stämmer det mesta. Ja, hos Christies i London är påsken riktigt glad! Har ni vägarna förbi – åk dit och se de fantastiska juvelmästerverken. Om inte, se bilderna här! Moderna diadem och Fabergé-ägg gör succé och här gör vi en spaning på hur dessa dyrgripar ser ut 2019. Tsarens påskfavoriter hänger med i samtiden och det är mästerliga konstverk vi ser. För det finns verkligen juveler som tar andan ur en. Vackra ting är balsam för själen, och har man råd kan några av de bästa konstverken hamna i privata smyckeskrinet.
Titta bara hur de droppformade, milda akvamarinerna skimrar. Prislappen är satt till mellan 230 000 och 340 000 dollar på Christies smyckesauktion i London.
Gyllene äggtider
Så här i påsktider passar det ju perfekt att slänga ett getöga på Fabergés berömda ägg. Mellan 1885 och 1916 skapade Peter Carl Fabergé 50 mycket kreativa och konstnärliga ägg till den ryska tsarfamiljen. Fabergéägg var påskgåvor – utan choklad.
Fabergé och hans guldsmeder gjorde det första ägget till påsk 1885. Det var på beställning av tsar Alexander III av Ryssland och skulle bli en påskpresent åt tsarens danska hustru Maria Fjodorovna. På utsidan var det ett enkelt emaljerat vitt ägg, men när man öppnade det avslöjades en gyllene gula. Inuti gulan fanns det en förgylld höna och inuti den fanns en liten krona. Efter det har det bara rullat på. Äggen har följt sin tid och i dag kan vi se oerhört vackra Fabergé-ägg.
“Spirit of Ecstasy” är titeln på konstverket som nu finns att se i Fabergés juvelerarbutik i London. Ägget i kristall går att öppna och det är ett samarbete mellan Rolls-Royce Motor Cars och Fabergé. Ni kanske känner igen ornamentet inuti ägget från lyxbilarna?
De är nästan ovärderliga, dessa dyrgripar. Med tiden blir de bara mer och mer värda. Perfekta som prydnader och bra investeringar när börsen går berg – och dalbana. På bilden från 1966 ser vi en modell i pärlor och diamanter från Wartski. Hon håller i ett vackert Påskägg strösslat i briljanter.
Läs mer:
Så hamnade Bernadotte-rubinerna i Marys juvelskrin
Så ”råkade” Så ”råkade” svenska Cartier-diademet hamna i danska händer
Vad är skillnaden mellan tiara och diadem?
Foto: TT