Så tränas Estelle till att bli drottning – började som tvååring
Hon har tränats inför sitt uppdrag sedan hon knappt kunde prata.
Prinsessan Estelle är nummer två i tronföljden – så här ser hennes drottningutbildning och framtid ut.
Prinsessan Estelle må bara vara nio år gammal.
Men trots sin ringa ålder bär hon ett tungt ansvar på sina axlar – en dag ska hon bli kronprinsessa och sedan Sveriges drottning.
Som nummer två i den svenska tronföljden har Estelle en helt annan slags framtid att se fram emot jämfört med sina kusiner. Prins Carl Philips och prinsessan Sofias söner Alexander, Gabriel och Julian samt prinsessan Madeleines och Chris O'Neills barn Leonore, Nicolas och Adrienne väntas kunna leva relativt vanliga liv.
Trots att de fortfarande ingår i tronföljden tog ju kungen 2019 det uppmärksammande beslutet om att de inte längre ska ha ställning som Kungliga Högheter, även om de fortsatt ska behålla sin prins- och prinsesstitlar. Det innebär att de inte kommer att ha några offentliga åtaganden när de blir vuxna och att de i praktiken ska betraktas som privatpersoner.
Samma år berättade prinsessan Madeleine i en intervju med tidningen Mama att hon inte ens pratat med sina barn om det kungliga arvet.
– Jag tänker att när tiden kommer så kommer de fråga och undra och då får man ta det då, men nu får de leva i sin lilla bubbla, i sin lilla värld utan titlar, sa hon till tidningen.
Första uppdraget som tvååring
Oscars och framför allt Estelles liv kommer att se helt annorlunda ut. Och det är klart att prinsessan känner till sin kungliga status.
Estelle genomförde sitt första uppdrag när hon bara var två år gammal. Tillsammans med mamma Victoria och pappa Daniel besökte hon Östergötland, där hon är hertiginna, och invigde bland annat Estelles sagostig som fått sitt namn efter henne. På bilderna från tillfället syns tecken på att hon redan grillats i uppförande – till exempel skakade hon hand med dem hon mötte under uppdraget.
Ett annat led i skolningen är att Estelle har haft två engelskspråkiga barnflickor, Katie Millington och senare Isabelle Welch. Anledningen till det är enkel – man vill att Estelle ska lära sig att prata engelska på ett naturligt sätt. Redan som sexåring ska hon ha kunnat konversera lite med det brittiska prinsparet William och Kate när de besökta den svenska kronprinsessfamiljen på Haga slott.
På senare år har utbildningen av prinsessan Estelle verkligen tagit fart. Victorias mål har varit att Estelle först ska lära sig om kungafamiljen och deras historia för att sedan gå vidare till Sveriges historia.
Så utbildas Estelle av Victoria
2019 drog det i gång på allvar med en lång rad spännande studiebesök – prinsessan Estelle besökte då bland annat Skattkammaren, Bernadottebiblioteket och Kungliga Husgerådskammaren för att få en inblick i monarkins och familjens historia.
2018 fick Estelle också en förhandstitt av det då nyrenoverade Nationalmuseum i Stockholm tillsammans med kungen och kronprinsessan Victoria.
– Det var fint att vår nuvarande statschef och de blivande statscheferna tillsammans kunde få det nya museet presenterat för sig, sa Hovets informationschef Margareta Thorgren till Expressen vid tillfället.
Hårdare utbildning väntar
Utöver allt detta har prinsessan Estelle redan från tidig ålder följt med kronprinsessan Victoria och prins Daniel på olika offentliga uppdrag – allt för att få en förståelse för det kungliga uppdraget.
I takt med att Estelle blir äldre och så småningom också Sveriges kronprinsessa väntar förstås mer formell utbildning.
Skräddarsydda utbildningsprogram väntar
När kungen var kronprins fick han ett skräddarsytt utbildningsprogram som skulle förbereda honom inför hans kommande uppdrag. Efter sjöofficersexamen 1968 gick han igenom ett specialkomponerat program där han läste sociologi, statskunskap, finansrätt och ekonomi vid Uppsala universitet och nationalekonomi vid Stockholms universitet.
Därefter följde en tid med studiebesök vid olika myndigheter, industrier och skolor samtidigt som han fick lära sig mer om riksdagens, regeringens och Utrikesdepartementets verksamhet. Dessutom fick han delta vid arbetet vid FN i New York och Sida i Afrika och tillbringade också tid i London där han bland annat fick inblick i ambassadens och Svenska Handelskammarens arbete.
Även kronprinsessan Victoria har genomgått en liknande utbildning – efter studenten 1996 pluggade hon franska i Angers följt av ett skräddarsytt program med syfte att ge henne en bred inblick den svenska riksdagens och regeringens arbete.
Därefter pluggade kronprinsessan vid Yale och följde samtidigt arbetet vid FN i New York och Sveriges ambassad i Washington DC. I början av 2000-talet genomförde Victoria sedan flera specialkomponerade studieprogram, bland annat vid Sida och Svenska Exportrådet. Hon genomförde också försvarets grundläggande soldatutbildning och en rad studiebesök inom näringslivet.
När prinsessan Estelle har tagit studenten kommer hon också att få genomgå liknande, skräddarsydda utbildningsprogram.
Allt för att förbereda henne inför dagen då hon blir vår drottning.